vrijdag 21 september 2012

Hoe streetwize ben jij?

Mobile school: straatkinderen emanciperen

Niet opgeven en blijven doorgaan.
Steeds opnieuw opportuniteiten zien, in de tekorten van het leven op straat.
Gehurkt op een vuilnisbelt, de frisse lucht boven de bergen zien.
Flexibiliteit, creativiteit, een positieve focus en ondernemerschap. Dankzij deze vaardigheden overleeft dat straatkind in Bolivia of die gast op een vuilnisbelt in Nairobi.

Op het stamcafĂ©, een jaarlijkse ontmoetingsdag tussen een 100-tal Logo- en VIGeZ-medewerkers nam Arnoud Raskin ons mee in dit verhaal over miskende talenten. Met zijn mobiele school, een project dat begin jaren ‘90 als een droom begon, trekt hij de wereld rond op zoek naar kinderen die de weg naar school niet vinden. Schoolborden en educatieve spelen op wieltjes zijn ondertussen in twintig landen en vier continenten een tool, niet om te leren lezen of schrijven, maar wel om het vertrouwen van deze kinderen in hun eigen vaardigheden op te bouwen of te herstellen.

StreetwiZe: leren van straatkinderen

Na jaren werken met deze kinderen kwam Arnoud tot het inzicht dat dezelfde streetwize skills ook  inzetbaar zijn in de bedrijfswereld. Ze helpen het niveau op te krikken van innovatie, leiderschap, verandermanagement en al wat nodig is in een snel veranderende samenleving. En zo ontstond Streetwize.

Het doel is happy streetwize people die hun talenten benutten en ambities waarmaken, op elk niveau, in elke job. De opbrengsten van deze bedrijfstrainingen gaan integraal naar Mobile School. Daarmee is het hele schoolproject onafhankelijk van weldoeners of subsidies, zoals het verhaal van de vissen en de vislijn het wil.

In een boostsessie van 70 minuten bracht Arnoud, voor onze groep van een 80-tal gezondheidspromotoren, inspiratie en positieve zelfreflectie met het straatleven als metafoor en het straatkind als muze. Streetwize is een opsteker en een aanrader. Arnoud vertelt geen verhaaltje, hij is de flexibiliteit, de creativiteit, de positieve focus en de slimme ondernemer zelve.

Op 15 oktober 2010 gaf Arnoud Raskin van Streetwize Mobile School een TED-talk op TEDx Bucharest. 

Annick Hirschböck
annick@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten