vrijdag 28 september 2012

Meer stappen/trappen voor klimaat en gezondheid

Naar aanleiding van de week van de mobiliteit kwam de autoverslaving van de Vlaming afgelopen week uitgebreid in het nieuws. “1 op de 3 Vlamingen neemt de auto voor verplaatsingen van minder dan één kilometer.” “Meer dan de helft van de verplaatsingen bedraagt maximaal 5 kilometer.” “Slechts 12 procent van alle verplaatsingen gebeurt met de fiets.” Niet alleen slecht nieuws voor het klimaat, maar ook voor onze gezondheid zou het beter anders zijn!
Vaker te voet gaan of de fiets nemen zorgt enerzijds voor minder luchtvervuiling en geluidshinder waar vooral baby’s, kinderen, zieken en ouderen gevoelig aan zijn. Anderzijds zorgt het voor meer beweging, wat van vitaal belang is voor onze gezondheid. Dat bleek ook uit een reportage afgelopen woensdag.  
Ook getest op mensen’ liet Luc (48 jaar, BMI 26, gem. 3580 stappen/dag) gedurende 6 weken minstens 10.000 stappen per dag zetten. Naast het nemen van de trap in plaats van de lift werd er voor de alledaagse verplaatsingen niet langer voor de auto gekozen. Zo deed hij o.a. de boodschappen te voet en ging hij met de fiets naar de petanque-club. Na 6 weken zat Luc aan een gemiddelde van 10.105 stappen/dag. Hij was 5 kg afgevallen, zijn buikomtrek daalde van 110 tot 105cm en zijn BMI is gezakt van 26 naar 24. Zonder al te zware inspanningen, een serieuze stap vooruit. Plus, minder luchtverontreiniging: goed voor het klimaat én de medemens!


De fiets nemen in plaats van de auto, makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Het hele Logo-team doet de laatste weken erg zijn best om de auto thuis te laten en met de fiets naar Herent af te zakken. Maar … stilletjes aan wordt het donkerder, kouder, natter, en laten we eerlijk zijn, steeds zwaarder om ’s morgens op de fiets te stappen. Overleven onze goede voornemens dit koude najaar? We zullen zien… Al ben ik er van overtuigd dat wat positieve sociale druk wonderen kan doen.

Voor wie dit najaar ook wat extra stimulansen kan gebruiken: www.s-move.be.


Anke Cielen
anke@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten