woensdag 31 oktober 2012

Marketing op je bord

De griezelige groentensfeer doorbroken

Natuurlijk hoeven kinderen niet voor alles wat ze goed doen beloond te worden. Maar af en toe helpt zo’n extraatje hen wel over de streep te trekken. Zo ook voor Daan, mijn kanjer van een petekind en een ondeugende 3,5 lentes jong.

Blame it on the marketing

Heel wat ouders, grootouders, peters en meters maken zich er schuldig aan: “Je krijgt een dessertje als je bord leeg is.” Of: “Als je in de winkel flink bent, krijg je een snoepje.” Een verleidelijke opvoedingstruc, die de marketing maar wat graag versterkt.

Denk maar aan:
- Reclamespotjes op tv met een leuke sfeer en toffe figuurtjes (bijv.: Haribo)
- Succesvolle Facebookpagina’s (bijv.: Kinder Surprise)
- Snoeprekken aan de kassa die een ongeziene aantrekkingskracht hebben

Snoepgoed, zoetigheden en lekkers. Daarmee belonen of sussen de ouders hun kroost. Een strategie die vaak werkt, tot groot jolijt van beide partijen. Omdat ik bij het Logo mijn schouders zet onder het thema gezonde voeding, wilde ik eens testen of het niet ànders kan?


Een wortel als beloning?

 Enige tijd geleden lag de halve living vol met kleurrijk speelgoed. Spelen is leuk, opruimen veel minder. Daarom zei ik tegen Daan: “Als je flink je spullen hebt opgeruimd, krijg je van mij…” – zijn ogen begonnen al te fonkelen- “…een wortel!” Ik hoef je niet te vertellen dat die fonkeling snel plaats ruimde voor een vertrokken gezicht. Mission failed.

Marketing geïntegreerd: ga voor groentenkunst

Rond groenten hangt duidelijk (nog) geen of te weinig een kleurrijke sfeer met grappige figuurtjes. Ook beloningsgewijs blijkt een vitaminebom niet het meest efficiënte middel. Maar wat als we die vernuftige marketingstrategieën toepassen op ons eigen bord? En we groenten omtoveren tot echte kunst? Zo creëer je een positieve context én leuke figuurtjes. Wie weet haalt dergelijke groentenkunst de kinderen wel over de streep en doet het het snoepgoed (eventjes) vergeten.

Ik dank alvast mijn moeder voor de véle paddenstoeltjes die ze voor mijn zussen en mij ooit heeft gemaakt. Het heeft gesmaakt!

Bron: http://www.happymom.nl

Heb jij wel eens je creativiteit losgelaten op groenten en er een waar kunstwerk mee gemaakt? En viel dat heel erg in de smaak bij je kroost? Laat het ons weten!Kim Van der Auwera
kim@logo-oostbrabant.be

1 opmerking:

  1. Ook bij MNM weten ze dat eten/groenten niet saai hoeven te zijn ... https://twitter.com/MNMbe/status/243634807337283584/photo/1/large

    BeantwoordenVerwijderen