vrijdag 26 oktober 2012

Verplaatsing met de fiets?

Deze week stelde Logo Oost-Brabant het intergemeentelijk project 2013 voor aan onze partners: bevorderen van méér beweging door het inventariseren, bundelen en versterken van gemeentelijke en stedelijke interventies die verplaatsingen per fiets stimuleren of drempels tot fietsen wegnemen.

Vlaams Minister van Mobiliteit Hilde Crevits liet onlangs het verplaatsingsgedrag in Vlaanderen onderzoeken. Korte afstanden worden nog te vaak met de auto afgelegd (80% is korter dan 15km), nl. 2/3de van de verplaatsingen! Het dagelijks fietsgebruik daalt zelfs, al stijgt het wekelijks fietsgebruik. Daar willen we vanuit Logo Oost-Brabant wat aan doen! Via ons project willen we de bevolking aanzetten dagelijks de fiets te gebruiken. Dit doen we door aan de burger, in de gemeente zelf, alle voordelen en mogelijkheden omtrent fietsgebruik aan te bieden dmv brochures alsook gratis workshops dichtbij huis, en dat voor verschillende doelgroepen.

Onze collega’s geven alvast het (goede) voorbeeld, nl. ook in de natte oktobermaand steeg het percentage ‘met de fiets naar het werk komen’:
Maar een gewoonte veranderen is niet zo eenvoudig, laat staan om de nieuwe gewoonte vol te houden. Gedragsverandering gaat gepaard met een aantal fases: denk bv. maar aan hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Maar ook dagelijks meer bewegen is niet eenvoudig. Al volstaat 30 minuten per dag matig fysiek actief zijn om gezondheidswinst te boeken.
Zeg nu zelf: de fiets als transportmiddel is hiervoor toch ideaal? Of is de foto hieronder toekomstmuziek? Denken jullie al aan andere mogelijkheden?
Karen Opdencamp
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten