dinsdag 6 november 2012

TV kijken maakt dom?


Ik ben sinds 20 maanden de fiere mama van mijn allerschattigste zoon Oliver. Een kleine deugniet die niets liever doet momenteel dan puzzelen, boekjes doorbladeren, torentjes bouwen met de blokjes, alsook het leven van onze kat Billie wat minder aangenaam maken.
Ik verschoot onlangs bij een vriendinnen onderonsje, toen het over onze kleine peuters ging, dat ze allemaal hun kinderen al geregeld voor de televisie zetten (we zijn allemaal in het zelfde jaar bevallen, jawel!). Ik kon dit niet vatten… een kind van 1 jaar of anderhalf heeft toch nog helemaal geen nood aan televisie? Of vergis ik mij?

Vrouwelijke intuïtie

Ik ben op onderzoek gegaan en moet eerlijk zeggen, mijn vrouwelijke intuïtie heeft me niet in de steek in de gelaten! Val maar achterover van volgende conclusies*:


bron: wetenschap.infonu.nl
Televisie kijken is slecht voor (kleine) kinderen, aangezien het jonge kijkers in de ontwikkeling van hun motorische intelligentie belemmert. Televisie remt de ontwikkeling van de zintuigen en het zenuwstelsel van het kind. Alles wijst erop dat veel televisie kijken mede oorzaak is van allerlei moderne problemen bij kinderen en jongeren zoals een grotere aanwezigheid van aan autisme verwante stoornissen. Ook de aan ADHD ten grondslag liggende concentratieproblemen nemen toe als veel televisie gekeken wordt. Het zijn niet zozeer de programma’s die als boosdoener worden gezien, maar wel de televisie als medium.

Onderzoekers zeggen dat de kleutertijd een kritische periode is voor de ontwikkeling van het brein en dat tv-kijken voorkomt dat kinderen zich bezig houden met dingen die de ontwikkeling stimuleren.

Het onderzoek laat zien dat er een verband is tussen de tijd die het kind voor de televisie doorbrengt bij 29 en 53 maanden en zijn schoolprestaties als hij tien jaar oud is. De kans dat zij gepest werden was ook groter bij te veel tv kijken op jonge leeftijd. Bovendien was er een link tussen televisie kijken en overgewicht. De kinderen die op jonge leeftijd veel tv keken, bewogen weinig, dronken meer frisdrank en aten meer junkfood en minder groente en fruit. Het onderzoek signaleerde negatieve effecten op zeer veel terreinen waarbij bewuste oefening en training is vereist.

Geen zwart-wit verhaal

Maar... zoveel onderzoeken als er te vinden zijn met negatieve resultaten, zoveel zijn er met positieve. Denk voor die laatsten bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een grotere woordenschat en leren tellen. Daarom is de discussie rond tv-kijken en kinderen niet zwart-wit.

Nog eventjes geen televisie


Ik weet niet of dit soort onderzoeken voor iedereen dezelfde impact heeft als bij mezelf. Maar het doet toch 2x nadenken of ik nu de televisie al eens zou aanzetten voor Oliver of hier toch nog een tijdje mee zal wachten.

Sara Van den Heuvel


*bronnen: onderzoek van Linda Pagani (Pagani L,  "Prospective associations between early childhood television exposure and academic, psychosocial, and physical well-being by middle childhood" Arch Pediatr Adolesc Med 2010) en bedenkingen van neuroloog Peter van Domburg en arts-filosoof Hugo Verbrugh. Ondezroek van David Diehl en Stephanie Toelle (Diehl, D.C., & Toelle, S.C., "Making good decisions: television learning and cognitive development of young children"University of Florida, 2011).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten