dinsdag 18 december 2012

War on drugs

Vorige week werd bekend dat het parket van Antwerpen, na het bestuursakkoord voor de stad, een andere koers gaat varen in de aanpak van druggebruikers. Kleine gebruikers zullen niet langer met rust worden gelaten. Ze zullen een boete krijgen of voor de snelrechter verschijnen. Tegelijkertijd komt er bij de drugafdeling van de lokale politie een verdrievoudiging van het aantal manschappen, van 15 naar 45 drugsagenten.

Niet alleen het parket heeft een nieuwe strategie uitgewerkt. De strijd tegen drugs vormt ook een belangrijk onderdeel van het nieuwe bestuursakkoord van N-VA, CD&V en Open VLD in Antwerpen.

Hoewel de stad ook voortaan in hulpverlening gaat investeren, roept deze aanpak vragen op, zeker als men het drugfenomeen benadert vanuit een gezondheidsperspectief. 

“De war on drugs lijkt op korte termijn een effectieve strategie maar op lange termijn weten we dat de effecten ervan eerder beperkt zijn.”, zei Tino Ruyters, directeur VZW free clinic in een interview op Het Journaal  - 14/12/12. Volgens hem leidt de criminalisering van de kleine drugsgebruiker ertoe dat de verslaafde minder makkelijk de weg naar de hulpverlening vindt.  

De VAD publiceerde in 2011 aanbevelingen voor een globaal drugbeleid. Deze aanbevelingen vertrekken vanuit een welzijns- en gezondheidsperspectief en hebben  betrekking op alle genotmiddelen (alcohol, tabak, psychoactieve geneesmiddelen, illegale drugs) en vormen van gedragsverslaving (gokken, internet- en gameproblematiek). In deze aanbevelingen krijgt preventie absolute prioriteit, gevolgd door hulpverlening, met repressie als ultieme maatregel.

De complexe en multifactoriĆ«le verslavingsproblematiek reduceren tot de strijd tegen illegale drugs en overlast simplificeert deze problematiek en reikt strategieĆ«n aan die op lange termijn geen duurzame oplossingen zullen bieden. “Drugshysterie” aanwakkeren helpt niet, veeleer moeten de problemen realistisch worden beschreven, zonder overdrijven noch onderschatten. Een breed overleg waarbij alle betrokkenen rond de tafel worden uitgenodigd, zal alvast een goede start zijn.

Barbara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten