vrijdag 7 december 2012

Wat doe jij donderdag?

Afgelopen zondag brachten we een bezoekje aan ‘de vegetarische ontdekking’ georganiseerd door de lokale natuurpunt-afdeling. Deze originele restaurantdag was een enorm succes. Het uitgebreide aanbod aan veggiehapjes was verrassend en lekker! Plus, de opkomst was met meer dan 500 deelnemers toch wel overweldigend. Of de restaurantdaggangers nu naar het mooie Begijnendijk waren afgezakt uit nieuwsgierigheid naar de vegetarische ontdekking of als steun aan de natuur, met beide redenen ben ik meer dan tevreden.

Sinds 1999 (en een korte, maar krachtige discussie met mijn ouders) eet ik geen vlees meer. Met natuurlijk de uitzondering van enkele brokjes verstopt in een mini-loempia of een vleesbouillon die in mijn groentesoep geslopen is. De beslissing om vegetariër te worden is destijds bepaald door o.a. de schapen Witje & Jeffie, de talrijke lievelingskonijnen en de laatste druppel: ons varken Babe.
Doorheen de jaren zijn mijn redenen om vegetariër te blijven gewijzigd. Het begon met lessen over het energieverlies per stap in de voedselketen: als we zelf de granen eten in plaats van ze te gebruiken om runderen en varkens vet te mesten kunnen we voedsel/energieverspilling beperken. Als 15-jarige was het voor mij heel duidelijk: minder vleesconsumptie, minder honger in de wereld. Later werd aan het unief ook de milieubelasting te wijten aan de productie van vlees uitgebreid besproken: ontbossing, vermesting, klimaatverandering,… En daarnaast ben ik er van overtuigd het een goede zaak is voor mijn gezondheid, zolang ik maar let op een gevarieerde voeding. [De actieve voedingsdriehoek is ook bruikbaar voor vegetariërs. Hier kan je terecht voor veggie-tips van het VIGeZ.]


Ik vind zeker niet dat iedereen moet stoppen met vlees eten. Maar een beetje minder zou toch moeten lukken, niet? Naast de vis op vrijdag, misschien veggie op donderdag? Het is voor die ene dag zelfs niet nodig om een dure burger te kopen. Een portie kikkererwten met fijngesnipperde sjalotjes, eventueel enkele plukjes peterselie en een yoghurtdressing is al dik in orde.

Een hele hoop tips vind je op donderdagveggiedag.be. Als je je abonneert op de nieuwsbrief krijg je iedere week een lekker vegetarisch recept in je mailbox. Een aanrader!


Anke 
anke@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten