vrijdag 21 december 2012

Wat ligt er voor jou onder de kerstboom?

Een tijdje geleden ging het in het journaal over onze ecologische voetafdruk. Thuis kwam de discussie op gang over ‘hoe duurzaam leven wij nu eigenlijk?’ Dus vatte ik de koe bij de horens en deed de test.

Het verdict: Jouw ecologische voetafdruk is 5,1 hectare hetzij 51 000 vierkante meter.
Weet dat 8 hectare de gemiddelde voetafdruk is van een Belg, 5,1 hectare die van een Duitser en 1,4 hectare de gemiddelde voetafdruk van een Afrikaan. Deze laatste is de duurzame voetafdruk, de oppervlakte waar iedereen recht op zou hebben. Er is dus nog wat werk aan de winkel. Het WWF zou het WWF niet zijn als ze je niet enkele tips gaven om je levensstijl wat aan te passen.

Vervang twee keer per week vlees of vis door een vegetarisch alternatief en je wint 1600 m². Het pleidooi van collega Anke had ons al wel wat overtuigd, maar dit gaf de doorslag. We namen het onszelf voor om het te proberen.

Een andere tip was: win 590 m² door minstens twee keer per week verplaatsingen van minder dan 5 km te voet of met de fiets te doen. En deze laatste tip gaf de doorslag over iets waar we al lang over twijfelden. Met twee kindjes in huis die op twee verschillende plaatsen moeten worden afgezet is het vaak kunst en vliegwerk om ze ‘s morgens op tijd op hun bestemming te krijgen en zelf op een schappelijk uur op het werk op te dagen. Een tweede wagen zagen we beiden niet zitten, dus gingen we voor een elektrische bakfiets. Dit exemplaar ligt dus voor ons onder de kerstboom dit jaar:


Ik daag jullie uit om ook eens de test te doen en wie weet …ligt er voor jou binnenkort ook wel een bakfiets onder de kerstboom? Of zorgt het alvast voor goede voornemens voor 2013!


Joke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten