vrijdag 4 januari 2013

Goede voornemens?!? ... Praat erover!

Net voor de kerstvakantie lanceerde Minister Vandeurzen een nieuwe website: www.geestelijkgezondvlaanderen.be. Deze website wil het taboe dat er heerst rond psychische problemen doorbreken. Aan je werkgever vertellen dat je niet komt werken omwille van een gebroken been is nog steeds een heel ander verhaal dan vertellen dat je een depressie, angststoornis, … doormaakt.


Wat cijfertjes?
Eén op vier mensen kampt met ernstige psychische problemen, één op tien voelt zich niet goed in zijn vel. Dit wil zeggen dat het iedereen kan overkomen: jezelf, je familie, je vrienden, … Toch heerst er soms nog schroom en taboe over de problematiek, waardoor we niet snel genoeg of geen hulp zoeken. De website wil een antwoord geven op alle vragen die je hebt rond geestelijke gezondheid, alsook de gegevens oplijsten die je nodig hebt om hulp te zoeken.
De maand december leek wel de maand om taboes te doorbreken. Ook Studio Brussel deed zijn bijdrage met de campagne Music For Life ‘Een week om dementie nooit te vergeten.
Weer wat cijfertjes?
De kans dat iemand dementie krijgt is op dit moment één op vijf. In Vlaanderen hebben meer dan 100.000 mensen dementie, in heel België zijn dat er 165.000. Drie keer meer mensen komen rechtstreeks of onrechtstreeks in contact met dementie. Niet alleen mantelzorgers, maar uiteraard ook familie en vrienden. De volgende slagzin en website zegt het allemaal:

Na een maand waarin vele taboes werden doorbroken is het tijd voor de goede voornemens. Als ik eentje mag suggereren? ‘Praat erover’. Om mensen met psychische problemen een hart onder de riem te steken, maar ook omdat ‘in je hoofd een mug een olifant kan baren’.


(stel je voor J)

Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten