vrijdag 18 januari 2013

Over nieuwjaarskussen en motivatie


Het is weer zover: 2013 heeft 2012 om het hoekje geholpen. U passeert dezer dagen geen mens zonder drie kussen. We wensen elkaar vervolgens een gelukkig nieuwjaar en vaak volgt onmiddellijk “een goeie gezondheid, natuurlijk”. Zelfs in de stad der liefde* hoorden we ettelijke keren en in één adem “bonne année, bonne santé”. En ook in goede voornemens scoort gezondheid goed: meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken, minder piekeren , … .

Zijn we er ons dan wel degelijk van bewust dat onze gezondheid eigenlijk ons hoogste goed is? En schuilt er dan in elke mens de intrinsieke motivatie om voor een gezonde levensstijl te kiezen?
Als dat het geval is, is het de kunst om die motivatie aan de oppervlakte te brengen. En ermee aan de slag te gaan. Ook u kan vrienden, familie, kennissen of collega’s helpen bij het volhouden van hun goede voornemens en de weg naar succes. Hoe? Door wat Stephen Rollnick motiverende gespreksvoering noemt. Dat is een methode om mensen aan te zetten tot verandering door daarover te praten.

De basis:
1. Stel open vragen die uitnodigen tot nadenken: waarom wil je stoppen met roken? Wat houdt je tegen om naar het werk te fietsen? Gezonder eten, hoe zie je dat zelf?
2. Luister reflectief en probeer te achterhalen wat hij/zij precies bedoelt: iemand slaagt er maar niet in om met de fiets naar het werk te rijden. Misschien is dat voor hem/haar gewoon niet de beste manier om te bewegen, maar zijn er andere mogelijkheden die wel haalbaar zijn?
3. Bevestig: het is goed dat je de intentie hebt om meer te bewegen. Je hebt al eens geprobeerd om te stoppen met roken, dus je hebt getoond dat je de sigaret al eens kon missen.
4. Vat samen wat hij/zij tegen je vertelt in zijn/haar woorden. Zo geef je aan dat je luistert en geef je hem/haar de mogelijkheid om zelf na te denken over wat er werd gezegd.

Motiverende gespreksvoering leer je alleen door te oefenen. Luisteren vraagt tijd, maar oogst op langere termijn ongetwijfeld succes. Zin in meer? Het Logo biedt een gratis opleiding (2u) aan voor organisaties die werkzaam zijn in de welzijns- en gezondheidssector.

Gezondheid is traditiegetrouw een hot topic in januari. Samen kunnen we het die elf andere maanden ook op de agenda krijgen. 2013, kom maar op!* Parijs


Kim

kim@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten