vrijdag 11 januari 2013

Preventieve onderzoeken tegen kanker? De voordelen wegen op tegen de nadelen!

Net voor de kerstvakantie kreeg ik een brief in de bus van het Centrum voor kankeropsporing: uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Goed dat ik hieraan herinnerd word. Op dit ogenblik gaat namelijk slechts 59% van de vrouwen tussen 25 en 64 jaar regelmatig naar de gynaecoloog of huisarts om een uitstrijkje te laten nemen.
Minister Vandeurzen meldde in onderstaand filmpje dat een
volledige terugbetaling vrouwen moet aanzetten om zich te laten screenen voor baarmoederhalskanker. Sinds 1 januari 2013 worden namelijk de onkosten voor het nemen van een uitstrijkje om de 3 jaar (i.p.v. om de 2 jaar) volledig terugbetaald. 


Op basis van wetenschappelijk onderzoek besliste de Vlaamse overheid om vanaf 
2014 een grootschalige darmkankerscreening organiseren. Elke Vlaming tussen 50 en 74 jaar zal een uitnodiging in de bus krijgen om aan dit bevolkingsonderzoek deel te nemen. Er liep reeds een succesvol proefproject in Borgerhout, Schilde en Vosselaar, waaruit blijkt dat daar alvast 40% van de bevolking bereid is om aan de screening op darmkanker deel te nemen.
Logo’s werken al langer mee aan de borstkankerscreening. Dit jaar werd de kaap van 50% deelname bereikt. In 2003 was dit slechts 35%. Maar de weg is nog lang naar het streefdoel van 75%.
Momenteel staat de mammobiel in Bertem en verplaatst zich half januari verder naar Huldenberg. Dit jaar zullen zowel infosessies voor huisartsen als voor mandatarissen georganiseerd worden, en zal eveneens de fotoreportage herhaald worden voor de ge├»nteresseeerde gemeenten.  
 
Maar wist je ook dat we via het mammoboxspel borstkankerscreening bespreekbaar willen maken en we ons ook willen richten op allochtone vrouwen? Ik ben alvast benieuwd of we in 2013 de laagst scorende gemeenten in onze regio kunnen ondersteunen om de deelname te verhogen!

Karen
               
karen@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten