vrijdag 15 februari 2013

(Ver)bouw gezond!


Op 1 maart staat er mij een grote verhuis te wachten. Dat wil zeggen dat we de afgelopen weken ieder vrij weekend bezig waren met het opkalefateren van onze nieuwe woonst. Nieuwe vloer leggen, verven, een dampkap plaatsen, extra isoleren, mechanische afvoer voorzien in de badkamer, enzovoort. De vrije weekavonden spenderen we dan weer aan het nemen van beslissingen: voor welke kleur gaan we, is dat merk niet te duur, is deze verf niet te slecht voor de gezondheid? Voorzien we extra isolatie, welk type kiezen we dan en hoe zat dat ook alweer met PUR en gezondheidsklachten?

Zoveel factoren om mee rekening te houden: kostprijs (op korte én lange termijn), milieu-impact, esthetiek, toekomstplannen, gezondheid,… Niet eenvoudig!  Dan moet je weten dat het gaat om een kleine renovatie van een nog véél kleinere studio. Hoe slaagt men er toch in om goede, duurzame en gezonde beslissingen te nemen voor de renovatie of bouw van een vollédig huis?

Tijdens mijn zoektocht heb ik gelukkig ontdekt dat er organisaties, zoals DuboVlaams-Brabant, klaarstaan om objectieve, duidelijke informatie te bezorgen. Zo hebben zij recent de gids ‘slim bouwen, levenslang comfort’ uitgebracht, maar organiseren ze ook geregeld gratis infosessies over o.a. ‘natuurlijke ventilatie in bestaande gebouwen’ of ‘duurzame bouwmaterialen’ in een gemeente in je buurt.
 
Ook het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid wil via hun campagne ‘Bouw Gezond’ iedereen er bewust van maken dat je kunt kiezen voor een gezondere bouw of renovatie. Ze spreken niet enkel de (toekomstige) bouwers en verbouwers aan, maar richten zich ook naar de architecten. Op www.lne.be/bouwgezond staan er een hoop gezonde tips over de keuze van bouwmaterialen en de aanpak van ventilatie. Als je doorklikt naar ‘meer informatie’ kan je fiches vinden over o.a. ‘Kies een geschikte dampkap’ en ‘Gebruik en onderhoud van het ventilatiesysteem’.  

Alvast een hoop verplichte literatuur vooraleer ik mag beginnen dromen van een écht huis!

 Anke
anke@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten