woensdag 20 maart 2013

Gezonde Gemeente? Dat voelt beter!

Ik heb het geluk een boeiende job te kunnen combineren met een interessante studie. En me in beide bezigheden te kunnen verdiepen in mijn stokpaardjes: gezondheidspromotie en ziektepreventie.

Voor die studie werk ik aan een thesis: de coördinatie van het Vlaams preventief gezondheidsbeleid: lokale succes- en faalfactoren. Een mond vol en stof genoeg om een eindwerk mee te vullen. De fase van interviews is aangebroken en ik ben –nu al- heel benieuwd naar de bevindingen.

Preventieve gezondheid is een domein waarvoor geen dwingende maatregelen of verplichtingen worden opgelegd door de Vlaamse overheid. Vanuit mijn functie bij het Logo zie ik dan ook een brede waaier van lokaal preventief gezondheidsbeleid. Wat maakt dat het in de ene gemeente wél lukt en dat het in de andere moeizaam gaat? Waarom staat de ene te popelen om rond gezondheid te werken en gebeurt er in de andere veel minder? Het antwoord dien ik u vooralsnog schuldig te blijven.

Het nieuwe concept Gezonde Gemeente wil alvast bijdragen om steden en gemeenten te helpen, te adviseren en te ondersteunen in hun streven naar een structureel preventief gezondheidsbeleid. Aftrap 23 april in Mechelen, in bijzijn van minister Vandeurzen.
Ondertussen blijft de Vlaamse overheid ons als burgers bewust maken van het belang van onze gezondheid. De laatste nieuwe aanwinst? De campagne ‘Goed in je vel, dat voelt beter’. Van massamediale campagnes over Facebook tot de professionele Proficiatwenser. Mijnheer Vandeurzen heeft de registers duidelijk opengetrokken. Een frisse site met betrouwbare informatie en concrete tips over voeding en beweging? Laat u inspireren door de campagnebeelden of neem een kijkje op de website www.datvoeltbeter.be.

Kim
kim@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten