donderdag 4 april 2013

A lost generation?

Als preventiecoach probeerde ik de afgelopen drie jaren een steentje bij te dragen aan  de geestelijke gezondheid van onze Vlaamse jongeren. Samen met mijn collega preventiecoaches ondersteunde ik secundaire scholen die een beleid rond geestelijke gezondheidsbevordering  wilden opzetten of verder uitbouwen.
We opteerden er met het project voor om te vertrekken vanuit een positieve invalshoek.  Niet toe te gaan spitsen op problemen, maar werken aan geestelijke gezondheidbevordering bij jonge mensen vertrekkend vanuit  5 beschermende factoren.
Uit onderzoek blijkt  namelijk dat als je onderstaande factoren en vaardigheden bij jongeren gaat stimuleren en vertrekt vanuit het potentieel dat ze in zich hebben, ze beter gewapend zijn tegen een ruim scala aan mogelijke geestelijke gezondheidsproblemen:
  • Sociale participatie: de mogelijkheid om op een actieve en constructieve manier deel te nemen en bij te dragen aan een samenleving zodat ze geloof ontwikkelen in eigen impact op en mogelijkheid tot bijdrage aan verandering.
  • Zelfmanagmentsvaardigheden: in staat  zijn om acties te ondernemen die bijdragen aan de ontwikkeling van de eigen identiteit en de participatie in de (schoolse) samenleving.
  • Emotionele verwerking: eigen emoties en die van anderen kunnen (h)erkennen, hier adequaat mee omgaan en de ruimte krijgen om emoties  te kunnen/mogen uiten.
  • Zelfachting: leren kennen en waarderen van  zichzelf, respecteren van hun eigen wensen en verlangens om, met (zelf)vertrouwen het leven te leiden dat ze willen in evenwicht met hun omgeving.
  • Omgevingskwaliteit: een  cultuur en structuur waarin ondersteund en uitgedaagd wordt en die maximaal stimuleert  sociale participatie, zelfmanagement, emotionele verwerking en zelfachting te ontwikkelen.

Om deze invalshoek te duiden en weer te geven hoe je ook bewust kan opteren om te focussen op het positieve in jonge mensen, werd wel eens gebruik gemaakt van het filmpje ‘Lost Generation’:

Gisteren tijdens het journaal werd mijn aandacht getrokken door een item over jongeren in Syrië die werden ingezet als verpleegkundigen in ziekenhuizen. Omwille van  een gebrek aan medisch personeel dienden twaalfjarigen er de eerste zorg toe aan slachtoffers van het gewapend conflict in hun land dat intussen al meer dan twee jaar aansleept.
Unicef publiceerde trouwens de afgelopen maand een rapport met een titel die ook mijn aandacht trok: ‘Syria’s Children: a lost generation?’.

 “Het conflict in Syrië treft intussen  meer dan vier miljoen mensen in de regio. Twee miljoen daarvan zijn kinderen en jongeren. Naarmate het conflict escaleert, verhoogt het risico dat zij een ‘verloren generatie’ worden. De toegang tot zuiver water is gedaald met twee derden. Eén op de vijf scholen is vernietigd , beschadigd of wordt door ontheemde families als schuilplaats gebruikt. Ziekenhuizen en gezondheidscentra  zijn verwoest en hun ervaren personeel is gevlucht. Ondertussen lopen kinderen trauma’s op doordat ze familieleden en vrienden gedood zien worden. Velen zijn doodsbang voor de geluiden en door wat ze zien van het conflict.”

En, heel eerlijk, dan ben ook ik even mijn positieve bril kwijt... Want wat met hun beschermende factoren?

  
Wil je het integrale rapport van Unicef bekijken? Surf naar:
http://www.unicef.be/nl/project-blog/syrie-2-jaar-van-conflict-brengt-een-hele-generatie-kinderen-gevaar                       
Loes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten