maandag 22 april 2013

Vallen en mazelen, jong en oud in de kijker deze week!

Je kan er niet meer naast kijken de laatste dagen, de ‘Week van de valpreventie’ staat duidelijk voor de deur. Van 22 tot 28 april staat alles weer in het teken van ‘vallen’.  De focus ligt deze editie op 'bewegen', één van de belangrijke factoren om vallen te voorkomen. En ja hoor, vallen kan echt iedereen overkomen. Kijk maar naar Konigin Beatrix, die struikelt op de rode loper.  
Een op de drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. En zo’n valpartij heeft vaak nare gevolgen – gevolgen die je liever vermijdt.  Gelukkig kan je de kans op vallen makkelijk zelf verkleinen door actief te zijn en je veiligheid te verhogen. Hoe sneller je daarmee begint, hoe beter.

Dit jaar zijn er in onze regio reeds 39 organisaties (woonzorgcentra, buurtcentra, ocmw’s, …) ingeschreven. Zij zetten deze week allemaal het thema ‘vallen’ in de kijker. Zo zien we dat de buurtwerking van Leuven de handen in elkaar slagen en een dansfeest organiseren op 24 april.

                                   
Dansschool De smet camby uit Herent nodigt ook alle senioren uit die graag een danspasje zetten of graag eens kennis maken met ballroomdansen en lijndansen.  Op vrijdag 26 april is iedereen welkom op deze gratis dansnamiddag.
En zo zijn er nog een hele hoop activiteiten. Bij deze doe ik nog eens een warme oproep aan iedereen. Organiseer een activiteit en post ze op de facebookpagina van de week van de valpreventie. Lees alles over de week van de valpreventie op www.valpreventie.be.

Operatie Vaccinatie
Maar we zouden het bijna vergeten, deze week is het ook de Europese vaccinatieweek. De week is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit jaar wordt aandacht gevraagd voor het belang van vaccinatie tegen mazelen. We willen de vaccinatiegraad tegen mazelen verhogen, vooral bij de leerlingen van het 5de leerjaar. 95% van onze kinderen zou zich moeten laten vaccineren tegen mazelen. 95% is de drempel om ervoor te zorgen dat de mazelen zich niet kunnen verspreiden. In Vlaanderen zijn we er bijna: 92,5% van onze tienjarigen laat zich al vaccineren. Nog een kleine inspanning dus en dan kunnen we deze gevaarlijke ziekte op termijn uitschakelen.


 Uiteraard zijn er heel wat campagnematerialen ter beschikking zoals bv. een advertentie, een quiz voor in de klas en affiches. Je vind al deze materialen op www.vaccinatieweek.be. 

Joke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten