vrijdag 17 mei 2013

Opsporen en preventief ingrijpen? De vorderingen van de medische wereld.

Angelina Jolie zorgt voor heel wat ophef door beide borsten preventief te laten amputeren als draagster van een borstkankergen. Elke vrouw heeft tien procent kans om in haar leven ooit borstkanker te krijgen. Van alle borstkankers is ongeveer één op de vijf erfelijk bepaald. Wie de BRCA1-mutatie heeft, zoals Angelina Jolie, heeft 80 procent kans op borstkanker en tussen de 30 en 50 procent op eierstokkanker. Er zijn twee mogelijkheden als drager van dit borstkankergen: ofwel laat je je regelmatig onderzoeken, ofwel laat je je borsten preventief wegnemen.


Het feit dat Angelina er openlijk voor uit komt, heeft volgens mij een positief effect. Amputatie van borsten wordt bespreekbaarder én borstkanker komt in het algemeen meer in de aandacht. Maar de risicogroep wegens erfelijke belasting is zeer klein!
Bij de verschillende Logo’s promoten we de borstkankerscreening voor de doelgroep van vrouwen van 50 tot 69 jaar zonder borstklachten of erfelijke belasting. Op basis van wetenschappelijke studies is aangetoond dat bij deze doelgroep screening om de twee jaar levens zal redden en borstsparende ingrepen meer mogelijk maken.
Logo Oost-Brabant werkt nauw samen met het Leuvens Universitair Centrum voor Kankerpreventie: radiotherapeut-oncoloog prof. dr. Erik Van Limbergen (UZ Leuven) buigt zich al meer dan 30 jaar over borstkanker. De arts zit in het samenwerkingsverband met de vijf Vlaamse screeningscentra voor de ziekte. Ook hij haalt reeds jaren het belang aan van vroegtijdige opvolging indien er een groot risico op erfelijkheid is:

Dr. Erik Van Limbergen: 'Levensstijl is een belangrijke factor in het ontstaan van borstkanker en een van de redenen waarom het in onze westerse wereld meer voorkomt dan elders. Ik zou vrouwen aanraden om gezond te leven door gezond en gevarieerd te eten met verse groenten, fruit en vis, om overgewicht te vermijden en fysiek actief te zijn. Als borstkanker meermaals voorkomt in de directe familie, gaan vrouwen best naar hun huisarts om na te gaan of er een groot risico is op erfelijkheid en of ze medisch extra moet worden opgevolgd. Vanaf hun vijftigste zouden alle vrouwen moeten deelnemen aan de screening en tweejaarlijks een mammografie laten nemen. Dat is trouwens gratis.'

Ook in de folder ‘Laat naar je borsten kijken’ wordt het belang aangehaald om op jongere leeftijd reeds regelmatig je borsten te laten onderzoeken indien er erfelijke factoren een rol spelen.
 
Neem eerst contact op met uw arts als u een sterk verhoogd risico
 op borstkanker hebt: meerdere mensen uit uw dichte familie,
zoals uw moeder, zus of dochter, kregen al borstkanker.

De medische wereld is zo ver gevorderd dat door de amputatie de 80% kans op borstkanker drastisch verlaagd wordt naar 5%. Ook de reconstructie van de borsten kan tegenwoordig enorm nauwkeurig. Een zegen om in anno 2013 te mogen leven.
Zo werd in maart 2013 via een echo van onze eerste spruit een afwijking vastgesteld: talipes equinovarus of klompvoetjes. Volgende week hebben we reeds een afspraak in Pellenberg i.v.m.  de klompvoetjes van ons zoontje, terwijl de geboorte pas voorzien is voor begin juli. Ook deze aandoening is erfelijk: nl. 3 tot 5% kans op klompvoetjes bij een volgend kindje. Preventief ingrijpen is niet mogelijk, maar de kans op herstel via ingipsen en een eventuele operatie is maar liefst 95%.
Het is gewoon een enorm voordeel dat de medische wereld in de 21e eeuw zo ver gevorderd is.
Karen
                                                                                                                               
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten