donderdag 27 juni 2013

Teken verwijder je met water en zeep. Waar of niet waar?

Het aantal zomerse dagen is tot nu toe schaars geweest, maar met de grote vakantie in zicht, hoop ik massaal op goed weer. Niet zo zeer voor mezelf, want door een verandering van werkgever heb ik weinig recht op verlof, maar vooral voor mijn drie kleine ukjes! Buiten spelen zorgt voor urenlang spelplezier en waterpret, meer afwisseling, een grotere ruimte om te bewegen, goed gezinde kroost die moe maar voldaan op een schappelijk uur in bed liggen. Top voor mezelf en mijn kinderen, niet?

Onze tuin en de talrijk nabijgelegen speelpleinen worden niet alleen door mijn kinderen bezet. Ook hommels, bijen, mieren, teken,  vliegen, wespen,  … hebben hun intrek gevonden na enkele schaarse zonnige dagen. Deze diertjes maken soms deel uit van het spel. Tijs en Simon kunnen minuten gefascineerd kijken naar mieren en kevers. Van vliegende insecten wil Simon echter niet weten. Helaas is er ook een andere kant aan deze medaille en worden we af en toe geconfronteerd met irriterende vliegen, tekenbeten, wespensteek, … Helemaal onschuldig zijn deze kleine aardbewoners immers niet.

Sociale netwerksites en internetfora staan vol met tips over hoe je de hinder en het gezondheidsrisico van ongedierte kan beperken. Onlangs werd een bericht op facebook de wereld ingestuurd waarin stond dat je teken met water en zeep kan verwijderen. Maar is deze informatie waar of niet? En welke goed bedoelde tips mag je dan wel geloven?

  • Zorg ervoor dat ongedierte geen toegang heeft tot je woning: vliegenramen en –deuren die in goede staat zijn;
  • Maak een diertje dat per ongeluk binnenkomt het moeilijk om te overleven: zorg dat er geen eet-, drink- en nestgelegenheid is en verwijder het beestje uit huis.
  • Bij langdurige overlast, zowel binnen- als buitenhuis, is bestrijding nodig. Grijp hierbij niet naar pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen (www.zonderisgezonder.be). Deze zijn per definitie giftig en bijgevolg schadelijk voor uw gezondheid en de natuur.


Teken verwijderen met water en zeep is geen geschikte methode. De methode wordt afgeraden omdat het de kans verhoogt dat ziekteverwekkende microben opgenomen worden. Verwijder een teek steeds met een puntig pincet of met een tekentang. Meer informatie vind je hier.

Bijen en hommels
Bijen en hommels zijn beschermde dieren en mogen niet vernietigd worden. Merk je een bijennest op in je tuin, neem dan contact op met een imker in de buurt.

Wespen
Wespen komen vooral af op zoete geuren. Let goed op met het gebruik van zoete dranken, fruit en ijs in open lucht. Heb je echt last van overlast door wespen, dan kan je eventueel een wespenval maken waarbij je een potje vult met zoete vloeistof zoals limonade of siroop. Hang dit op een zonnige plek en hoog genoeg zodat kinderen er niet aan kunnen. Merk je een wespennest op in huis of in de nabije omgeving van de woning met een onmiddellijk gevaar, neem dan contact op met de lokale brandweer.

Muggen
Hoewel erg vervelend voor de mens, zeker op een warme zomeravond, zijn muggen een belangrijke bron van voeding voor vissen, amfibieƫn en vleermuizen. Vermijd broedplaatsen voor muggen door de regentonnen te bedekken. Heb je last van muggen in huis maak dan toch of gebruik een ventilator dat houdt de muggen weg. Buiten kan je een notenboom aanplanten want notenbladeren hebben een natuurlijk afwerende werking. Ook Citroenmelisse houdt muggen op afstand.

Hopelijk kan je met deze tips in het achterhoofd toch zorgeloos genieten van de zomer. Laat het mooie weer maken komen!

Stien
stien@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten