woensdag 14 augustus 2013

Een ecologische editie van Pukkelpop: realiteit of fictie?

Morgen zakt Johan, de man/vader des huizes, traditiegetrouw af naar pukkelpop. Hij begeleidt al jaar en dag Leander op dit festival. Een toffe kerel die we kennen van op de AKABE-scouts met een mentale beperking. Johan ervaart dit zeker niet als een opgave, hij doet dit met volle goesting: hij geniet van de muziek, de sfeer, de vele vrienden en kennissen die hij daar tegen het lijf loopt, en Leander is gewoon leuk gezelschap. Ik blijf thuis met onze drie ukjes. Maar ook ik doe dat met volle goesting! ’t Is fijn om thuis te zijn met de kindjes en bovendien zijn massa-evenementen niet aan mij besteed. Daarbovenop komt nog dat zulke festivals (meestal) niet goed zijn voor je gezondheid (denk aan de vele decibels, fast food en alcohol), noch voor het milieu (gigantische afvalbergproductie,  gebruik van wegwerpbekers en –materialen, vliegtuigreizen van de artiesten, de aan- en afvoer van vele vrachtwagens vol tenten, verlichting en geluidsinstallaties dat van heinde en ver wordt aangevoerd, de verplaatsingen van de vrijwilligers en de volksverhuis van de festivalgangers zelf,  ...).

Vandaag reed ik langs het festivalterrein richting mijn meter . De kinderen vonden de roze tent het mooisteJ. De camping opende vandaag al haar deuren en de toeschouwers stroomden massaal toe met heel hun hebben en houden. Ze sleurden met tenten, party-tenten, zitstoeltjes, slaapzakken, frigoboxen, … ’t was vreemd om te zien. Ze hadden meer mee, dan wij met ons gezin tijdens de kampeervakantie! Volgens Johan moest ik dit in perspectief zien: “velen zakken naar pukkelpop af om er vakantie te houden”. Maar als je na 4 dagen festival terug huiswaarts moet keren dan is al het gesleur er te veel aan… De camping wordt achtergelaten als een stort. Getuige hiervan zijn de vele foto’s die circuleren op het internet over de verlaten campings: tonnen vol afval gaande van complete tenten met inboedel tot etensresten, kleren, kratten bier en frisdrank, … De sorteereilanden, peukenpalen, het gratis aanleveren van de vuilniszakken voor de afvalrecyclage op de camping, en het harde werk van de medewerkers van het eco-team ten spijt…

Bron: www.folterpop.be/milieu

Zwerfvuil achter laten op straat of in de speeltuin vinden we meer en meer ‘not done’ en de Vlaming is koploper in Europa op het vlak van selectieve inzameling van het huishoudelijk afval, maar eens op - of zelfs maar in de buurt van - het festivalterrein en de bijhorende campings gelden blijkbaar andere waarden en regels.

Vele festivalorganisatoren zijn zich bewust van de negatieve impact die hun activiteiten hebben op het milieu. Maar tussen weten en doen schuilt nog een grote kloof. Afkopen is dan een eenvoudig alternatief vanuit het perspectief van de organisator (cfr. CO2-emissie handel). Zo zal pukkelpop investeren in natuurgebied via het Natuurpunt als compensatie voor het gebruik van een waardevol weiland als kampeerterrein. Is dit voldoende om je “schuldgevoel” te neutraliseren? Waarom niet meer nadenken over brongerichte maatregelen: minder elektriciteitsverbruik, minder afvalproductie, minder ruimtegebruik, minder watergebruik, meer duurzame mobiliteit en catering,…?

Je kan natuurlijk niet alle verantwoordelijkheid in de schoenen van de festivalorganisatoren schuiven. Maar toch… Ook Chokri beseft dat hij de hulp van de individuele festivalganger nodig heeft en lanceert dit jaar tal van initiatieven en wedstrijden (o.a. combiticket voor 2014, een backstage rondleiding, gerecycleerde fietstassen) om ook hun bij het groenere imago dat Pukkelpop zichzelf wil toedelen te betrekken. Net als vele andere festivals kunnen pukkelpopgangers met hun toegangsticket gratis de trein en bus nemen richting festivalweide. Ook de motto’s ‘Clean up your act’ en ‘Love your tent!’ moeten de bezoekers overtuigen om mee te stappen in het groene verhaal. Zou jij hiervoor je beste beentje voorzetten? Zou jij je festival-gedrag aanpassen als gevolg van de affiches ‘The Tent Commandments’? Ondertussen weten we immers dat ons gedrag niet alleen bepaald wordt door onze gedragsintenties en educatie, maar evenzeer door de situationele factoren en onze routines en gewoonten. En kan je als organisatie de verantwoordelijkheid grotendeels doorschuiven naar het individu?

Ik ben benieuwd naar Johan zijn verhalen zondag om te horen hoe het er echt in de praktijk aan toe is gegaan, maar heel optimistisch ben ik helaas niet. Zeker niet na mijn doortocht vanmiddag. Kan de organisatie van Pukkelpop met een gerust geweten luidop maken dat Pukkelpop “een ecologische ideologie” nastreeft?

Hopelijk doe jij beter bij het volgende festival of evenement dat jij met je gemeentebestuur, (jeugd)vereniging of (bedrijfs)organisatie organiseert… Voor idee├źn en tips kan je onder meer terecht op www.groenevent.be van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.

Stien
stien@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten