donderdag 1 augustus 2013

Warm op de werkvloer

Ik weet niet hoe het bij u zit, misschien geniet u van uw vakantie of bent u (opnieuw) aan het werk, maar een aantal van mijn collega’s en ik zijn deze warme dagen nog naarstig aan het werk. Net als de ventilators trouwens, die bij ons op kantoor overuren draaien. Want met deze dagen durft het kwik hier al eens naar ongekende hoogten klimmen.

De thermostaat wijst 29 graden aan, collega’s blijven net iets langer dan nodig in de buurt van de ventilator staan, er wordt al eens vaker gezucht, alles lijkt wat trager te gaan,… . Maar hoe zit dat nu eigenlijk met die combinatie warmte en werk? Welke invloed hebben die hoge temperaturen? En klopt ons gevoel dat we ons nu minder goed kunnen concentreren? Het antwoord vond ik in de weekendkrant.

Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen niet trager of slechter gaan werken bij deze temperaturen. Maar afhankelijk van de omgevingstemperatuur moet je lichaam wel meer of minder moeite doen om zijn temperatuur op peil te houden. En wanneer die temperatuur boven de 28 graden gaat, krijgen we al snel een oncomfortabel gevoel dat impact heeft op je motivatie en prestatie.De optimale ‘werktemperatuur’ zou dus rond de 22 à 23 graden liggen. En die wordt waarschijnlijk dezer dagen op menige werkvloer, zonder airco, al eens overschreden.

Maar is dit een reden om te klagen?

Neen! Want er is ook goed nieuws. Warm weer maakt ons gelukkiger en blijer! De gedachte aan fijne zomeractiviteiten in de zon maakt ons opgewekter. En er blijkt een aangetoond verband te bestaan tussen zonneschijn en geluk. Mensen voelen zich tevredener naarmate de dagen en avonden warmer en langer worden (En dat kan een Logo-medewerker die dagelijks aan geestelijke gezondheidsbevordering werkt natuurlijk enkel toejuichen!.) Anderzijds blijkt dan wel weer dat hoe tevredener we zijn, hoe hoger de kans dat we zorgelozer en ook slordiger gaan denken. We zouden bijvoorbeeld minder kritisch zijn en met zwakkere argumenten van een stelling te overtuigen zijn. Het klimmende kwik zou dus zorgen voor een tevredener gevoel dat de motivatie om (complex) denkwerk te verzetten wat verslapt.

Conclusie is dus dat we dezer dagen waarschijnlijk iets nonchalanter te werk gaan en niet op ons topniveau zullen presteren. Maar dat maken we volgens mij dan wel weer goed tijdens die lange herfst en winter. Want bij koude en regenachtige dagen blijken we dan weer net veel kritischer te zijn en gemiddeld een half uur langer per dag te werken dan op zonnige dagen.

Laat ons nu dus maar gewoon genieten van al die tevreden mensen om ons heen.


Loes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten