vrijdag 13 september 2013

We hebben allemaal een hoofd

Jaja, lieve volgers van de Logo-blog, gekke titel om deze blog mee te beginnen. Maar hopelijk wel één die jullie aandacht trekt.

Ooit je been gebroken? Heb je geaarzeld hiervoor hulp te zoeken? Getwijfeld of je familie en vrienden wel zou durven vertellen wat je meemaakte? Kreeg je vreemde reacties? Voelde je je schuldig omwille van je ziek zijn? - Stop nu met lezen. - Spoel de vragen terug. Vervang je beenbreuk door een depressie. Blijven je antwoorden dezelfde? Is het niet al te gek dat er nog steeds een wereld van verschil bestaat tussen ‘ziek’ en ‘ziek’.” (Bron: Te Gek?!)

Dezelfde redenering gaat op voor preventie. Psychische problemen kunnen worden voorkomen. En het leuke is dat, zonder dat je het weet, waarschijnlijk al heel veel doet om jezelf mentaal fit te houden. Wat dan? Veel bewegen, rekenen op vrienden, tijd voor jezelf nemen, neen durven zeggen, erover praten, …


                     

Op zoek naar materialen en methodieken om te werken rond preventie en het thema geestelijke gezondheid? Geen probleem! De materialendatabank van het Logo werd deze zomer nog groter. Zo voegden we een heleboel leuke spelen en pakketten toe, die het thema bespreekbaar kunnen maken bij jongeren. Na een klik op het kleine engeltje of de grote bengel krijg je een overzicht van de spelen voor kinderen van lagere schoolleeftijd en voor kinderen van middelbare schoolleeftijd.

Ook op het werk is geestelijke gezondheidsbevordering essentieel. Psychische aandoeningen zijn in opmars als oorzaak van arbeidsongeschiktheid. Nieuw in ons aanbod de Fit-in-je-hoofd-mailing

Want, beste lezers, er heerst toch nog vaak een taboe over geestelijke gezondheid. Zich mentaal niet goed voelen, heeft bijvoorbeeld niets te maken met te weinig wilskracht. Het grote gevaar van dit taboe is dat we te laat hulp zoeken. En waarom?

We hebben toch allemaal een hoofd!


Liesbeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten