dinsdag 3 september 2013

Terug naar school (2)

Maandag, 2 september. De vakantie is gedaan. Ruim 1,2 miljoen leerlingen trekken vandaag opnieuw naar school. 
 

Meestal is de eerste schooldag  een boeiende dag vol nieuwe uitdagingen. En voor alle leerlingen, die voor het eerst naar een nieuwe school gaan, wordt de eerste schooldag extra spannend. Voor sommigen betekent ‘terug naar school’ ook het begin van heel wat veranderingen. Zo is de overgang naar het secundair onderwijs voor de meeste tieners een heel grote stap: een nieuwe school, nieuwe leerkrachten, een nieuwe organisatie, nieuwe vrienden …. Maar ook de leefwereld van de pubers verandert. De tieners moeten leren zelfstandiger te worden. Ze hebben eerste seksuele contacten. Ze maken kennis met alcohol, tabak en soms ook andere drugs (in de eerste plaats: cannabis). Bovendien beginnen pubers meer belang te hechten aan de meningen van leeftijdsgenoten en de behoefte om aanvaard te worden door een groep leeftijdsgenoten is voor hen soms van levensbelang.

Voor ouders is deze periode van opvoeden leuk en spannend maar soms ook ingewikkeld en vermoeiend.  Pubers beginnen grenzen af te tasten, en naarmate een kind opgroeit, wordt het moeilijker om simpelweg afspraken te maken en te bewaken. Maar onderschat je invloed als ouder op het gedrag van je opgroeiende kinderen niet. Uit recent onderzoek blijkt dat jongeren duidelijke communicatie van de ouders ook op prijs stellen en duidelijke regels over bv. roken ondersteunen, tenminste als ze niet bestraffend zijn.
Probeer dus op een open manier over roken, alcohol en drugs te communiceren en geef een duidelijke boodschap. Voor pubers zijn duidelijke afspraken meestal gemakkelijker te hanteren dan vage regels; ook al zullen ze er niet altijd mee akkoord gaan. Maar opvoeden en opgroeien lukt meestal niet zonder 'botsen'. Grenzen stellen en –indien nodig, regulerend optreden-  blijft dus belangrijk.  
Op http://www.rookvrijeklassen.be/ouders?14f914d8632c574f9b97643661b17ab250b966ab=kp3on7ve8ioqall682g8ndcfh6 vind je een aantal handige tips die helpen als je wil voorkomen dat je kinderen beginnen met roken.

Ook op de VAD website vind je heel wat info rond jongeren en alcohol en drugs. Voor specifieke vragen rond cannabis ga naar: http://www.cannabishulp.be/omgeving-ouders.

Een vergeet niet: Blijf ook kijken naar de dingen die goed gaan en geef je kinderen daar af en toe een complimentje voor!

Barbara,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten