woensdag 30 oktober 2013

Apen apen apen na?

Apen apen apen na, jawel. En dat doen wij mensen net zo goed.

Dit hebben we te danken aan onze spiegelneuronen, zenuwcellen in ons brein die daden of emoties van anderen gaan nabootsen. Als sociaal wezen is het voor ons namelijk belangrijk om ons te verbinden met anderen en expressies en bewegingen van anderen spiegelen draagt hier toe bij.
Probeer maar eens om niet mee te geeuwen wanneer iemand net voor je neus geeuwt. De kans is groot dat je besmet wordt en mee gaat geeuwen. Ook wanneer je bijvoorbeeld alleen maar kijkt naar een afbeelding van iemand die geeuwt, zullen spiegelneuronen nog steeds een gesimuleerde versie van de gebeurtenis door je brein sturen, alsof je effectief net gegeeuwd hebt. Het is een leerproces dat ons stimuleert om dingen te begrijpen en het gedrag en de emoties van anderen in te schatten en er empathie voor te voelen.

Nadeeltje van die spiegelneuronen blijkt nu wel te zijn dat stress zich hierdoor ook even vlug als een vijandig computervirus kan verspreiden. Net als geeuwen, blijken we een gestresseerde medemens razendsnel na te bootsen. In onze hectische samenleving is de input die we krijgen voor onze spiegelneuronen helaas net iets te vaak stress. Eerdere studies hebben ook al aangetoond dat deze gemoedstoestand probleemloos partners en collega's kan besmetten.*
Gelukkig kunnen we dezer dagen genieten van een stralend herfstzonnetje. Want naar buiten gaan en bewegen is een remedie bij uitstek tegen stress! Stap op je fiets, speel met de kinderen in de tuin, maak een (bos)wandeling,… . Zowel door het bewegen op zich als door het zonlicht ga je namelijk bepaalde ‘goed-gevoel-stoffen' in je lichaam activeren die een prima buffer zijn tegen stress.
Allemaal actief de buitenlucht in dus!
En daarna de dag afsluiten met een goede lachbui.
Want ja, ook daarin apen apen apen na.
(En dat hebben onze vrienden uit de commerciƫle sector ook al ontdekt.)

 Leuk toch, die spiegelneuronen?!

*Gebaseerd op een artikel uit De Morgen (25/10/2013) 'Waarom stress ons zo gemakkelijk infecteert'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten