woensdag 27 november 2013

Bewegen in de winter een koud kunstje?

Als de wekker gaat, lijkt het midden in de nacht. Het is donker, straatverlichting brandt. Fietsers en wandelaars zijn slechts zichtbaar door lichtjes en fluohesjes. Het is koud. Te koud voor mij. Ik spring in mijn auto en rijd naar het werk.

Nog voor de werkdag erop zit, zakt de zon tot diep onder de horizon. Het is donker, straatverlichting brandt. Ik ben blij als ik in een warm huis toekom. De sofa lonkt, het oranje dekentje erin roept mijn naam. Ik geef me over en plof neer

Zwoele zomeravonden op een gezellig terras en ochtendlijke looppartijtjes lijken eeuwen geleden en mijlenver weg. Nee, ik ben geen wintermens. Zaterdag 21 december staat dan ook met stip aangeduid in mijn agenda. Waarom? Dat is de kortste dag. Vanaf dan gaat het de goede richting uit.

Hoe ik toch fit probeer te blijven tijdens die donkere, koude dagen?

  • Mijn zwemspullen liggen in mijn auto. Ik neem die weg naar huis waarlangs het zwembad ligt. Ik probeer één keer per week te stoppen. Twijfel ik? Dan denk ik aan de sauna of het stoombad dat ik daarna kan nemen.
  • Op het werk probeer ik zowel in de voor- als de namiddag één keer naar de keuken te lopen. Om spullen in de koelkast te zetten of om een stuk fruit eruit te halen. Dat zijn twee verdiepingen dus best wat trappen.
  • Ik deed maandag een Aarschot-Leuven heen-en-terug per fiets voor een les Bestuur en Burger. Naar het werk fietsen is me helaas al even niet meer gelukt. Misschien toch niet te veel twijfelen en gewoon op de fiets springen? Da’s goed voor de beentjes. En voor het milieu.
  • De hond van mijn ouders is altijd in voor een wandeling. Ben ik daar en twijfel ik? Dan zeg ik: “Baloe, toerke doen?”. Hij maakt het me onmogelijk om dan toch te blijven zitten.

Bewegen lukt met mate, maar duidelijk minder goed dan in de zomer. Laat de koude, donkere dagen ons niet tegenhouden om ervoor te gaan. Meer tips nodig? VIGeZ heeft er een aantal voor je opgelijst. Neem ze ter harte. Zo wordt bewegen in de winter een koud kunstje.


Kim
kim@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten