donderdag 14 november 2013

Movember

Mannen met een snor, ik ben er eerlijk gezegd geen fan van. Maar smaken verschillen. En als mannen een snor laten staan voor het goede doel, wie ben ik om te zeggen dat het niet mooi is.

Movember is een terugkerende actie die de focus legt op de gezondheid bij mannen. Vooral teelbalkanker, prostaatkanker en geestelijke gezondheid worden in de kijker gezet.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder Belgische mannen. Toch blijft het besef, begrip en ondersteuning voor prostaatkanker aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld bij borstkanker. In België werden er 8.810 nieuwe gevallen van prostaatkanker opgetekend in 2008, dit zijn 24 gevallen per dag. Vorig jaar overleden in België 1410 mannen aan de gevolgen van prostaatkanker.

Teelbalkanker komt het meest voor bij mannen tussen 18 tot 39 jaar. Het begint als een gezwel of tumor in één of beide teelballen. Deze kanker is vaak goed behandelbaar en heeft dus een hoge overlevingskans (meer dan 95%) als het vroeg ontdekt en behandeld wordt.


Ten slotte komt zelfmoord veel meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook al zijn er meerdere oorzaken die aan de basis liggen van deze cijfers, geestelijke gezondheid is ook bij mannen belangrijk.


En hier werd dus mijn aandacht geprikkeld. Bij deze een warme oproep in de al wat koudere dagen: ‘Mannen, verzorg jezelf!’

De tips van Movember:

KNOWLEDGE IS POWER
Het maakt niet uit hoe oud je bent, je draagt best zorg voor je gezondheid. Dit doe je ook door op de hoogte te zijn. Houd je gewicht in de gaten, wees op de hoogte van je familiale medische geschiedenis, luister naar je lichaam, …

PREVENTION IS EVERYTHING
Als je ergens last van hebt, neem actie en bespreek dit met je huisarts.

MOVE
Beweeg 30 minuten per dag en zoek iets dat je graag doet!

DON’T SMOKE!
Rokers, zoek hulp om te stoppen.

EAT A HEALTHY DIET
Groenten, fruit, … we weten allemaal wat gezond is. Natuurlijk kan het om af en toe te zondigen, maar steeds met mate.

STAY MENTALLY HEALTHY
Iedereen voelt zich bij momenten niet gelukkig. Als dit gevoel blijft aanhouden, doe daar iets mee. Dit is geen teken van zwakte, juist van sterkte. Om dit te voorkomen gelden alle bovenvermelde tips, maar ook ‘neem tijd om te relaxen en plezier te maken’.
Meer tips?

Voor iedereen die nu echt een snor wil laten groeien, toch nog enkele stylingstips:


En in december mag deze snor gerust weer weg hoor!

Liesbeth
liesbeth@logo-oostbrabant.be 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten