woensdag 20 november 2013

Perfectie is niet perfect

Gisteren stuurde mijn moeder mij een interessante mail door. Een tip voor meer grip. Want ja, perfectie nastreven resulteert nu eenmaal in meer stress. Eén zin bleef in mijn hoofd ronddolen: 'Het idee dat je perfect moet zijn leidt tot roofbouw op je eigen gezondheid.'

En laat gezondheid nu gewoon het belangrijkste zijn in ons leven. Zeker nu ik afgelopen zomer zelf mama ben geworden van ons eerste kindje, betrap ik me erop dat ik alles weer te perfect wil doen. Onmogelijk, want zorg dragen voor mezelf is nog het belangrijkste. Ik ben supertrots dat ik borstvoeding nog altijd combineer met mijn uitdagende deeltijdse job. Maar een evenwicht vinden is moeilijk! En dan moet je de perfectie laten varen... Gezond eten, 30 minuten per dag bewegen, voldoende nachtrust... Niet eenvoudig! Maar nog moeilijker: leren neen zeggen of afspraken annuleren... Ik heb het er moeilijk mee. Maar beetje bij beetje laat ik die perfectie meer en meer los.

 Keep calm and nobody's perfect


Zo een korte mail helpt me echt wel herinneren aan het feit dat je 'de perfectie' niet mag nastreven. Ik let erop dat ik me tegenover mijn vriend, familie, vrienden en collega’s niet te veeleisend ga opstellen. De Fit in je hoofd-mailing van collega Lies is voor mij dan ook een schot in de roos. Maar voor anderen dan misschien weer niet. En dát blijft de uitdaging in onze job: verschillende doelgroepen bereiken dankzij verschillende methodieken.

Een algemene uitdaging is gezondheidspromotie en ziektepreventie tot bij de burger brengen, onder andere via de gemeenten. 23 van de 30 gemeenten in onze regio hebben het charter Gezonde Gemeente al ondertekend. Een uitdaging om samen de volgende jaren de mensen fitter en gezonder te laten leven. Ik sta alvast te popelen om de gemeenten in dit proces te begeleiden! En ja, zonder de perfectie na te streven. Want perfectie is niet perfect.

Karen
karen@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten