dinsdag 14 januari 2014

Stoppen met roken – één van jouw goede voornemens voor 2014?

Stien heeft in haar blogbijdrage van vorige week wat tips gegeven om goede en gezonde voornemens te formuleren. Traditiegetrouw zal er aan goede voornemens geen tekort zijn, maar hoe pak je het nu aan om je plannen te verwezenlijken? Veel mensen beginnen vol goede moed aan hun voornemens. Soms houden ze vol, maar vaak vallen ze na een tijdje toch weer terug in het oude patroon. Dat is niet zo abnormaal, want gewoontes zijn moeilijk om te veranderen.

Neem nu stoppen met roken, één van de voornemens die bij veel rokers bovenaan staat. Voor veel mensen is dit moeilijk, maar mits de juiste voorbereiding en begeleiding zijn de slaagkansen hoog . Succesvol stoppen met roken vraagt heel wat motivatie en de adequate methode om te stoppen. Zo zijn er nicotinevervangers, individuele begeleiding en online programma’s die je kunnen helpen. Sommige rokers zijn gebaat bij een groepsaanpak. De gestructureerde begeleiding en het lotgenotencontact kunnen dat extra duwtje in de rug zijn.

Het Logo voerde in 2013 een sterke campagne “Vlaanderen stopt met roken” om mensen te ondersteunen bij het stoppen. Met een rondreizende rookstoptent en promomateriaal spraken we actief mensen aan om te stoppen met roken. In samenwerking met steden, gemeenten, bedrijven en zorgorganisaties leidden we geïnteresseerden toe naar een roostopcursus in hun buurt.Zo gingen in Tremelo 25 personen van start in een rookstopcursus. Bijna drie kwart van deze rokers zijn intussen effectief gestopt met roken en kunnen zich met trots ex-roker noemen! Samen met Dirk Quina, een erkende tabakoloog en de begeleider van de rookstopcursus, werkten de cursisten aan de verschillende facetten van de rookverslaving. De groepsaanpak zorgde ervoor dat het stoppen met roken als positief ervaren werd en geen eenzame strijd tegen de sigaret werd. De tabakoloog stimuleerde de motivatie van de deelnemers en benadrukte hun mogelijkheid om gewoontes te veranderen. Na de gezamenlijke rookstopdag werkte de groep verder aan het voorkomen van herval.

Ook op andere plaatsen zijn mooie resultaten geboekt. In Kampenhout stopten 14 van de 16 deelnemers, in Keerbergen 4 van de 6 en in Kortenberg 4 van de 5.

Momenteel loopt nog een cursus voor de inwoners van de stad Landen, op de bedrijvensite van het Spit, Wonen&Werken en Velo in Heverlee en voor het personeel van de Stad Leuven.

In het voorjaar van 2014 zijn nieuwe cursussen gepland. In Scherpenheuvel-Zichem start een cursus op 6 maart in het Gemeenschapscentrum Den Egger. De gemeenten Bierbeek, Lubbeek en Boutersem gaan van start in het buurthuis van Korbeek-Lo vanaf 1 april. Meer details vind je hier

Heb je nog vragen over stoppen met roken of zoek je ondersteuning in je buurt? Neem dan zeker een kijkje op Vlaanderen stopt met roken.


Veel succes met je goede voornemens voor 2014!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten