vrijdag 21 maart 2014

Ben jij een struis- of roofvogel?

De intergouvernementele werkgroep over klimaatverandering van de Verenigde Naties – nochtans zeer voorzichtig in haar uitspraken – is pessimistischer dan ooit in haar nieuwste klimaatrapport. De gevolgen van klimaatverandering zijn volgens dit rapport rampzaliger dan al gevreesd: overstromingen, verlies aan biodiversiteit, hongersnood en burgeroorlogen. Ook onze gezondheid komt in het gedrang. Door meer intense en frequente hittegolven en bosbranden zal het risico op ziektes en sterfte toenemen. Ook voedsel- en watergerelateerde ziekten zullen vaker voorvallen als gevolg van droogte. De totale kost voor de wereldeconomie kan oplopen tot 1.400 miljard dollar verlies per jaar!

De overtuiging groeit dat dringende, radicale en verregaande maatregelen nodig zijn om de temperatuurstijging te beperken tot maximum 1 à 2 graden. Indien niet, is de kans reëel dat het klimaat een point of no return bereikt waarbij de klimaatopwarming zichzelf voedt en versterkt. De klimaatverandering wordt in dat geval oncontroleerbaar en onomkeerbaar. Kijken, hopen en wachten op nieuwe technologische ontwikkelingen zullen wellicht onvoldoende zijn. Ook het huidige productie- en consumptiepatroon zal drastisch moeten wijzigen. Maar dan raken we aan onszelf, onze gewoonten, onze levensstijl, ons dagelijks leven…

Het is gemakkelijk om de verantwoordelijkheid in de schoenen van de nationale, Europese of internationale politiek te schuiven, maar klimaat is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Dus wat doe jij?

StruisvogelSteek je je hoofd in het zand zoals een struisvogel? Voortleven alsof er niets aan de hand is, het niet-willen-weten omdat het je gemakkelijke leventje verstoort? Een reactie als ‘het zal allemaal zo een vaart wel niet lopen…’  of ‘de gevolgen zijn toch niet meer voor mij voelbaar’ met de achterliggende idee dat de wetenschap ooit wel met een technologische oplossing voor de dag zal komen

RoofvogelOf ga je de klimaatverandering te lijf zoals een roofvogel zijn prooi verorbert? Heb je niet alleen goede voornemens, maar ook concrete maatregelen om je eigen consumptiepatronen drastisch te veranderen? En gaan die veel verder dan een spaarlamp, een zonnepaneel of de verwarming een graadje lager zetten? Wij zijn benieuwd. laat het ons weten op Twitter, Facebook of als reactie hieronder.

Stien
stien@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten