maandag 31 maart 2014

Vallen en opstaan

Bij ‘valpreventie’ denkt men vaak spontaan aan senioren. 1/3 van de 65-plussers valt inderdaad  minstens een keer per jaar. Maar ook kinderen en volwassenen komen wel eens ten val. Op weg naar school of het werk, op de speelplaats of op de werkvloer, … Bij ons thuis is dat dus niet anders. Onlangs kreeg ik een verontrustend telefoontje van manlief. Hij zat op spoed.  Een ongeluk met de fiets. Een voetganger met MP3-speler in de oren, liep zonder te kijken de straat over. Hij kon niet meer stoppen en viel met bakfiets en al op straat. Het gevolg: een hersenschudding en een nachtje in observatie.  Ook mijn dochter viel gisteren nog serieus op haar hoofd toen ze in de bakfiets wou kruipen, maar net iets te enthousiast was en aan de andere kant er weer uit viel…recht op haar hoofd.

Daarom was ik zeer blij met de nieuwe website www.vallenenopstaan.be. Een initiatief van KULeuven, het VSKO en de Bond voor Lichamelijke opvoeding. Een geweldig initiatief om kinderen van de basisschool veilig te leren vallen.  Het geheel wordt verduidelijkt aan de hand van filmpjes van leerlingen die veilig achterwaarts, zijwaarts en voorwaarts leren vallen. Je kan er al mee aan de slag in de turnles met kinderen vanaf de derde kleuterklas.

Hetzelfde idee, maar dan voor senioren, had Jean-Pierre, een enthousiaste judoleraar uit onze regio. In samenspraak met het Logo en het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen startte hij met een proefproject ‘valtraining voor senioren’, waar senioren veilig leren vallen in enkele lessen. De senioren zijn enthousiast en hebben alvast zin in meer. Zulke initiatieven kunnen we alleen maar toejuichen.

Zijn initiatief past ook perfect in de week van de valpreventie dit jaar. Deze staat weer helemaal in het teken van bewegen. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen  gaf  vrijdag op het symposium ‘Implementatie val- en fractuurpreventie bij ouderen’ in Leuven het startschot voor de week van de valpreventie van 21 tot en met 27 april 2014.  Hij daagt alle senioren uit om te dansen. Het streefdoel is om  10 000 senioren te laten dansen. Dus organiseer met je  verenigingen, organisaties, woonzorgcentrum, … een dansfeest, seniorenbal, golden zumbasessies, zitdans, stoelaerobics, … Registreer je activiteit op www.valpreventie.be tot en met 27 april 2014 en wie weet geraken we samen wel aan het streefdoel.

Promofilmpje

Dans je leven lang! from EVV on Vimeo.

Inspiratie nodig? Een gloednieuw ‘Dans je leven lang!’ instructiefilmpje om de danspassen van het filmpje hier boven onder de knie te krijgen.

Dans je leven lang!’ – instructiefiefilmpje from EVV on Vimeo.

Of surf eens naar www.valpreventie.be.


Joke


Geen opmerkingen:

Een reactie posten