woensdag 4 juni 2014

Nu te koop in de krantenwinkel: kindersigaretten met alcoholsmaak

Eerlijk, ik was vorig weekend met verstomming geslagen toen ik op de toog van de krantenwinkel een volle doos nepsigaretten mét alcoholsmaak in het vizier kreeg. Ik had ze wel eerder gezien met hun felle kleuren en brave smaakjes zoals vanille, ananas, blauwe bes of nutty butty cookie. Zou het kunnen dat de producenten zich vergisten en dat een lief en gezond imago voor een nep kindersigaret toch geen goed marketingidee was? Of wat denk je van Mojito Madness, Vodka Energy of Strawberry Daiquiri?

Een shisha-pen, ook wel E-shisha, electronic shisha of E-hookah genoemd, is een verdamper in de vorm van een pen. Het omhulsel bevat een elektrisch circuit met batterij en een spiraaltje dat via een touwtje gekoppeld is aan een gaasje doordrenkt met vloeistof. Door te zuigen aan het mondstuk wordt het elektrisch circuit gesloten en gaat de shisha-pen ‘aan’. Het lampje licht op, het spiraaltje wordt warm, de vloeistof verdampt en er ontstaat witte rook. Deze damp wordt ingeademd.

De shisha-pen bevat (meestal) geen nicotine of teer. Hun uitzicht doet mij vermoeden dat de verkoop ervan uitdrukkelijk aan kinderen is gericht. Er worden ook shisha-pennen verkocht die wel nicotine bevatten. Deze zijn te vergelijken met ‘gewone’ elektronische sigaretten (of E-smokers). Shisha-pennen hebben een bepaald vermogen. Je gooit ze daarna weg, maar ze bevatten batterijen en horen dus niet thuis bij het gewone huishoudelijk afval. Gewone elektronische sigaretten kan je zelf opnieuw vullen met e-liquids.

Kortom, een shisha-pen is meer dan wat de chocolade-sigaret vroeger was. Ook al bevatten de kindersigaretten geen nicotine of teer, in de vulling zit propyleenglycol, glycerol en glycerinetriacetaat. Ik heb geen idee wat ik mij daar bij moet voorstellen. Gezond klinkt het niet en experts waarschuwen. Het is onbekend welke effecten deze stoffen hebben als kinderen ze verdampt inademen.

Bovendien zou het kunnen dat de shisha-pen een ‘gateway drug’ is en de drempel om echt te gaan roken, verlaagt. Je moet die shisha-pen tussen je lippen steken, er aan ‘trekken’ zoals aan een echte sigaret, de damp inhaleren en vervolgens uitblazen. Het product simuleert dus overduidelijk het roken van een echte sigaret. Je vraagt je af waarom we ons toen zo druk maakten over chocoladesigaretten die je gewoon moest opeten.

De pennen zijn nu overal te verkrijgen: op internet, in krantenwinkels, op de markt en ook gratis via de graaikasten op de kermis. Volgens mijn zoon van 15 zijn ze ook alom aanwezig op de speelplaats. Welcome to the future of smoking! Er schiet me maar één simpele vraag te binnen: hoe lang moet zoiets duren?Annick
annick@logo-oostbrabant.be

Bronnen:
VIGeZ - Trimbos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten