vrijdag 5 september 2014

Quinoa, kaf of koren?

Karamel is kankerverwekkend en tomaat goed voor de prostaat. Goede buren verlagen je risico op een hartinfarct en van te zoute voeding ga je dood. Aspirine vermindert het risico op pancreaskanker en van Kangen-water word je gezonder. Windmolens kunnen ziek maken en yoghurt is het beste wapen in de strijd tegen diabetes… En wat schaft de pot vandaag? Raw food, super food of glutenvrij? Quinoa, gojibessen of een supersmoothie?

Stapelzot word je daar toch van! Tijdschriften, kranten en honderdduizenden webpagina’s bulken van de halfzachte waarheden, overdreven stellingnames en foute raad als het over gezondheid gaat. En wat moeten we daar allemaal mee aanvangen? Sommige mensen zijn zo driftig met hun gezondheid bezig dat ze ziek worden. Andere mensen zien door het bos de bomen niet meer en geven op.

Naar schatting 75% van de mensen verwerft kennis over gezondheid via de media. In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De site biedt betrouwbare en toegankelijke informatie over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). De rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ houdt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht. Nee, kokosvet is niet gezonder dan ander vet. En ja, multivitamines zijn weggegooid geld als je niet kampt met een vitaminegebrek. Scherp je blik en abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief.

De informatie die de media verspreidt over gezondheid beïnvloedt uiteraard ook ons denken en handelen. Zal ik deelnemen aan een screeningsprogramma? Maak ik wel de juiste keuze wanneer ik verschillende behandelingen kan kiezen? Begrijp ik wel goed alle richtlijnen voor een gezonde voeding? Moet ik met deze klachten naar de arts?
Over ‘health literacy’ organiseert de Koninklijke Academie voor Geneeskunde op woensdag 17 september in Brussel een seminarie "Hoe gezondheidsvaardigheden in Vlaanderen verhogen?". Op het seminarie presenteren experten resultaten van recent onderzoek naar de gezondheidsvaardigheden van de Vlamingen. Vertegenwoordigers van burgers, zorgverleners en experten bespreken in een debat toekomstgerichte initiatieven.

Over ‘het bos en de bomen’ organiseren de collega’s van Logo Brugge-Oostende op donderdag 6 november een symposium.

En ook wij dragen ons steentje bij. Deze maand bezorgen we aan alle lokale besturen de ‘gemeentelijke gezondheidsgids’. We vragen hen om de gids te publiceren in hun infoblad of website en eventueel aan te vullen met contactgegevens van de preventieve dienstverleners in hun gemeente. In de gids vinden burgers een overzicht van de prioriteiten die we in Vlaanderen nastreven als het over gezond leven gaat en de kern van de leefstijlaanbevelingen.


Annick
annick@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten