donderdag 9 oktober 2014

Hoe gaat het met jou?

Eén op de drie Belgen kampt met emotionele problemen’ op www.deredactie.be, 30-09-2014. ‘Belgen hebben steeds meer psychische problemen’ in De Morgen, 30-09-2014. ‘Generatie aan de afgrond – jonge vrouwen voelen druk op hun schouders’ in De Standaard, 01-10-2014.

Het zijn maar enkele van de krantenkoppen die verschenen naar aanleiding van de eerste resultaten uit de Nationale Gezondheidsenquête, uitgevoerd door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Zij bevroegen vorig jaar bijna 11.000 Belgen over hun gezondheid. De resultaten helpen politici en beleidsmakers om de juiste klemtonen te leggen in het gezondheidsbeleid.

En dat er werk aan de winkel is, dat mag duidelijk zijn. Want volgens de resultaten is het aantal mensen met emotionele problemen de voorbije jaren nog gestegen. Eén op de drie Belgen geeft aan te kampen met psychische problemen. Meer dan vier op de tien jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar geven aan zich mentaal niet goed te voelen. Alarmerend, toch?

Burn-out en depressie lijken de modewoorden van deze tijd. Wat is er met onze samenleving gebeurd? Is het de stijgende werkdruk? De economische crisis? De opkomst van de technologie en de daarmee gepaard gaande verwachting dat iedereen altijd en overal bereikbaar is? Leven we pijlsnel naast elkaar in plaats van met elkaar? Vragen we te weinig oprecht hoe het met iemand gaat?

Met de werelddag geestelijke gezondheid in het vooruitzicht (op vrijdag 10 oktober) springen de cijfers uit de gezondheidsenquête en de problematiek des te meer in het oog. Aandacht voor geestelijke gezondheid blijkt broodnodig. Normaal kunnen doen over psychische problemen ook. In Vlaanderen zijn er op de werelddag daarom tal van acties.

Mijn voornemen om mijn medemens vaker te vragen hoe het écht met hem gaat is alvast een feit. Laten we de tijd nemen om het over onze zorgen en bekommernissen te hebben. Want praten helpt. Doe jij ook mee?

Kim
kim@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten