donderdag 16 oktober 2014

Kindjes, kindjes, kindjes


Overal rondom mij zie ik kleine wondertjes ter wereld komen. Zowel in mijn kennissenkring als bij de collega’s van het Logo.
Zo verwelkomde collega Lies twee weken geleden haar kleine spruit en verwachten we dat Erika binnen een tweetal weken haar baby in haar armen zal houden. Ook Anke, de vorige Medisch Milieukundige van het Logo, is pas mama geworden. Ongelooflijk mooi nieuws allemaal, want het is en blijft een wonder, een baby krijgen!

Verwonderlijk dan toch dat het aantal geboortes in 2013 met 1,9% is gedaald (cfr. Jaarrapportvan Studiecentrum Perinatale Epidemiologie).
In mijn omgeving zie ik overal ofwel zwangere ofwel pas bevallen vrouwen, dus je verwacht dat de trend net andersom zou zijn.
Maar als je dan weet dat er voor de eerste keer meer geboortes bij moeders tussen 35-39 jaar zijn (ikzelf ben er bijna 37) dan tussen 20-24 jaar, dan is het niet meer zo verwonderlijk.

We stellen onze kinderwens vaker uit, we willen nog zoveel ‘doen’ alvorens er aan te beginnen: reizen, carrière maken,… En als je er dan eenmaal aan begint, lukt het bij sommigen vanzelf en bij anderen wordt het een lange weg met de hoop dat het ooit toch zal lukken.
Bij mij was het steeds dezelfde vraag die naar boven kwam: "Ben ik er wel klaar voor?". Maar wij moeders weten nu wel beter: er echt voor klaar zijn, dat ben je nooit. Het is pas als je die kleine uk in je armen hebt, dat je weet "ja, nu ben ik er klaar voor, dit is mijn wonder!".


Sara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten