dinsdag 28 oktober 2014

Zon-vakantie!

't is herfstvakantie. De zon schijnt volop. Mijn drie eigen kleuters hebben drie dagen lang drie neefjes en nichtjes op vakantie. Super leuk voor hen, maar een helse drukte en logistiek voor mezelf! 's avonds om 21 uur plof ik in de zetel. Laptop op de schoot. Ik ga snel door mijn mails denk ik bij mezelf... lap... zelfs tijdens mijn verlof word ik door mijn collega's aangespoord om te bloggen...

't is herfstvakantie. De zon schijnt volop. Ik draaf door het huis: eten voorzien voor 8 personen, bladeren bijeen harken, kinderen entertainen, compromissen sluiten om ruzies te voorkomen, billen afvegen, naar zelf ineen gestoken circusvoorstellingen en dansoptredens kijken, naar de buurtwinkel fietsen... Maar ik draai niet alleen, ook de wasmachine draait gretig, want met mogelijks de laatste mooie herfstdagen wil ik nog graag alle lakens wassen. Straks in bed duiken met vers gewassen en buiten gedroogde lakens, ik kijk er al naar uit!

't is herfstvakantie. De zon schijnt volop. Alle ramen staan op kiep. Het schuifraam wijd open. Gezond bezig, denk ik bij mezelf! Een beetje beroepsmisvorming ook aangezien ik volop alle voorbereidingen aan het treffen ben voor de actieweek Gezond Binnen? De actieweek loopt van 24 tot 30 november en beklemtoont het belang van ventileren en verluchten onder het motto "Woon Gezond, Geef lucht aan je huis!'


Idealiter ventileren we ons huis continu, 24 uur per dag. Dat kan via een mechanisch ventilatiesysteem, ventilatieroosters of ramen op kier. Tijdens en na het klussen en bij het installeren van nieuw meubilair verlucht je best extra door je raam of buitendeur gedurende 15 minuten wagenwijd open te zetten. Heb je geen ventilatiesysteem, dan verlucht je ook best na het douchen, bij het koken zonder dampkap, tijdens het schoonmaken, het drogen van de was en bij het opstaan.

Wat als het herfstvakantie was en de zon niet volop scheen? Ook dan is het belangrijk om continu te ventileren en regelmatig extra te verluchten. Ik ben benieuwd of ik de volgende maanden als de herfst echt door het land trekt en gevolgd wordt door de winter nog steeds 'beroepsmisvormd' ben en een gezonde thuis creëer voor mijn kinderen en logés!

Stien
Stien@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten