vrijdag 14 november 2014

Waar wachten we op?

Eergisteren las ik een artikeltje in knack.be-nieuws over het dalende aantal rokers in Australië. Volgens een studie is dit het gevolg van de introductie van ‘neutrale’ sigarettenpakjes, die samenvalt met een forse  prijsverhoging.

Australië introduceerde in 2011-12 als het eerste land ter wereld zogenoemde ‘neutrale’ sigarettenpakjes. De neutrale sigarettenpakjes zijn groenbruin en het merk staat in een klein, wit en voor ieder merk uniform lettertype onderaan op het pakje. Verschillende –soms behoorlijk choquerende- beelden confronteren potentiële kopers met de mogelijke gevolgen van roken.

De invoering van de neutrale sigarettenpakjes ging samen met een fikse verhoging van de prijs van een pakje sigaretten. Volgens een snelle internetrecherche schommelt de prijs voor een pakje Marlboro (20 stuks) tussen 9,25 euro en 13,70 euro. (Vgl.: In België betaal je voor een pakje Marlboro  (19 stuks) 5,50 euro.)
In andere Europese landen zoals Ierland, Groot-Brittannië en Frankrijk wordt er ook over nagedacht om neutrale sigarettenpakjes in te voeren. Natuurlijk zijn Europese afspraken over neutrale verpakkingen en prijsverhogingen het meest effectief, maar Rome is ook niet op 1 dag gebouwd. En voortrekkers zijn altijd nodig.

@Maggie, ga jij deze uitdaging aan?

Barbara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten