donderdag 15 januari 2015

105 en 3 keer per dag op de hometrainer!

Op zoek naar informatie over de 4de editie van de Week van de Valpreventie (20 t.e.m. 26 april 2015) stootte ik op de website van het expertisecentrum val- en factuurpreventie op een artikeltje over de oudste inwoonster van Lier, Julia van Hool. Julia is 105, woont nog steeds thuis, zit elke dag drie keer op haar hometrainer, kookt haar eigen potje en doet zelf de was. Geweldig toch!

Julia Van Hool (105) op haar hometrainer, een ritueel dat ze 3 keer per dag herhaalt (foto: David Legreve)
Julia doet haar dokter en haar vier kinderen (Annie (66), Flor (73), Jos (78) en Marcel (80)) elke dag versteld staan: "Mijn dokter, die iedere vrijdag een bezoekje brengt, zegt dat ik een uitzondering en voorbeeld voor heel Lier ben. Nog alleen wonen en zoveel doen, hij staat er versteld van. Maar het is waar: ik ben de hele dag bezig. Ik heb een mooie grote wasplaats en was ophangen is voor mij gymnastiek. En strijken doe ik ook. Elke dag kook ik ook mijn potje zelf.”

Julia houdt vast aan haar dagelijkse portie beweging. Ze weet dat beweging belangrijk is, ook voor ouderen. Ze vallen minder en het houdt hen gezond. Daardoor kunnen ze veel langer zelfstandig leven. Haar goede raad voor haar leeftijdsgenoten luidt dan ook: "Veel ouderen bewegen niet meer, omdat ze denken dat ze er te oud voor geworden zijn. Totaal verkeerd. Je moet net verder blijven doen zoals toen je jong was. Te veel in de zetel is niet goed. Ik zit nog drie keer per dag op mijn hometrainer, goed voor knieƫn en bloedsomloop."

Misschien heeft haar dagelijks ritueel ook met haar grote hobby te maken: de koers en vooral het veldrijden. Julia is vurige supporter van veldrijder Sven Nys. "Ik zie hem zo graag koersen en wind me er echt in op. Heel erg dat die jongen zijn gezin is kwijtgeraakt. Zijn vrouw kon er waarschijnlijk niet meer tegen dat hij altijd thuis kwam stijf van de modder. Ik heb hem nog nooit in levende lijve gezien, maar leef met hem mee."

 (foto: Gemeentelijk gezondheidsgids Maasmechelen)
Het doet me plezier het artikeltje te lezen en te weten dat Julia op haar leeftijd nog altijd zo (fysiek en mentaal) gezond is en ik wens haar dat daar nog heel wat jaartjes mogen bijkomen (en misschien ooit een ontmoeting met Sven Nys in levende lijve @sven_nys?). Graag meer van dit soort artikels die een positieve beeldvorming over ouder worden bevorderen. Want ouderdom en ouder worden positief weten te waarderen en de vitaliteit van ouderen en hun inzet voor de maatschappij (als vrijwilliger, mantelzorger of grootouder) te erkennen, is een belangrijke stap in de maakbaarheid van een nieuwe samenleving waar vergrijzing en verzilvering niet als probleem en last (spreek: kosten) verstaan worden, maar als een kans.

Barbara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten