donderdag 26 maart 2015

CIRRO-time

Oei, oei, mijn week om te bloggen, maar hoe pak ik dit aan? Ideeën zat, maar helaas geen tijd om iets zinnigs te schrijven.

Een van de hot items is de gezondheidsdoelstelling ‘voeding en beweging’, die onder vuur ligt: Deze week verscheen in de Standaard een artikel waarin de correspondent stelt dat we de gezondheidsdoelstellingen voor voeding en beweging niet zullen halen. En op sommige gebieden zelfs achteruit gaan in vergelijking met 2008. “Het aandeel Vlamingen dat dagelijks minstens een half uur beweegt en tijdens die inspanning iets dieper en sneller gaat ademhalen, is bijvoorbeeld van 45,1 procent in 2008 naar 39,7 procent in 2013 gedaald (-5,4 procent). Er zijn ook iets minder baby's die op dag zes na de geboorte borstvoeding krijgen (54,2 procent in 2013 tegenover 65,0 procent in 2008). En het aandeel Vlamingen dat dagelijks groenten eet, daalde tussen 2008 en 2013 van 87,5 procent naar 79,3 procent (-8,2 procent).” De cijfers komen van de nationale gezondheidsenquête.

Een ander thema is het feit dat er op federaal niveau geen meerderheid kan gevonden worden om neutrale sigarettenpakjes in België in te voeren. Een gemiste kans voor tabakspreventie!

Maar, wat moet ik doen? CIRRO invullen. CIRRO staat voor Communicatie, Interactie, Resultaatsgerichtheid, Registratie, Ondersteuning en is een ICT-systeem dat toelaat de werking van de Logo’s (en betrokkenen) te ondersteunen, op te volgen, te evalueren en aan te sturen. Tegen eind van de maand moeten alle activiteiten van 2014 geregistreerd zijn. Er is dus nog wat werk aan de winkel!


Normaal gezien ben ik wel een voorstander van transparantie. Ik vind rapportering en evaluatie ook niet erg, zeker als het gaat over belastinggelden en wat ermee gedaan wordt. Maar CIRRO is toch net iets anders: het systeem is redelijk ingewikkeld, soms zijn de richtlijnen hoe iets ingevuld moet worden niet duidelijk of veranderen ze tijdens een werkingsjaar. Soms begrijp ik de achterliggende logica niet (bijv. waarom valt ‘obesitas’ en ‘ondervoeding' niet onder ‘gezonde voeding en beweging’?). Dus, het invullen van CIRRO leidt bij mij tot wat frustratie, maar die frustratie ventileer ik nu via mijn blog.

Zie zo – blog geschreven... en ik voel me al beter.

Barbara
barbara@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten