woensdag 11 maart 2015

Jij drinkt toch ook water?

Momenteel geef ik in het eerste leerjaar les over gezonde en ongezonde drankjes. Kinderen leren op een interactieve en visuele manier om de juiste drankjes en hoeveelheden te kiezen. Ik hoor leerlingen vaak fluisteren dat frisdranken niet gezond zijn voor onze tanden. Andere kinderen vertellen dan weer dat ze van mama en papa veel water moeten drinken. Maar hoe zit het dan met de ‘middengroep’ zoals fruitsap zonder toegevoegde suikers en light frisdranken? Daarom maak ik in deze les een onderscheid tussen groene, oranje en rode drankjes.

Foto: www.drink-wat-puur-is.com

De groene drankjes zijn gezonde drankjes. Het is belangrijk dat kinderen de voorkeur geven aan de groene groep. Denk hierbij aan water, spuitwater, magere melk en vers gemaakte groentesoep. We moeten dagelijks 4-6 bekertjes water per dag drinken. Heel wat leerlingen vertellen me dat ze kraantjeswater drinken en gelijk hebben ze! Kraantjeswater wordt goed gecontroleerd, het heeft een goede smaak en het is 200 keer zo goedkoop als flessenwater. Het is bovendien ook goed voor het milieu (bron).


Foto: www.voedingswaardetabel.nl
De oranje drankjes vergelijk ik in de klas met een oranje verkeerslicht. Ze zijn niet slecht, maar ook niet goed. Daarom mogen we er maar 1 glas per dag van drinken. Kinderen denken dat ze hiervan zoveel mogen drinken als ze maar willen, aangezien mama en papa dit ook doen. Fruitsap en Fristi zien ze als gezonde drankjes omdat ze veel fruit bevatten. Dit is inderdaad zo, maar er zit ook heel veel suiker in. Daarom horen ze thuis in de oranje groep net zoals light frisdranken.


Foto: www.pixgood.com
De rode drankjes zijn de boosdoeners. Ze bevatten veel suiker en zijn ongezond. Daarom mogen we hiervan maar 1 glas per week drinken. Kinderen weten meestal wel dat frisdranken niet gezond zijn. Toch drinken ze dit vaak dagelijks. Ik hoor hen zeggen dat het moeilijk is om maar 1 glas per week te drinken omdat hun ouders, broers of zussen dit meestal ook niet doen. Bovendien laten kinderen zich tevens verleiden door frisdrankautomaten op de speelplaats. Juffen vertellen me vaak dat dit een groot probleem is.

Het is belangrijk om kinderen zo jong mogelijk te vertellen hoe ongezond frisdranken zijn en dat ook light frisdranken en fruitsappen niet de beste keuze zijn. Ze moeten zich ervan bewust worden dat water drinken de enige gezonde optie is, want jong geleerd is oud gedaan!

Meer info over het project ‘ik drink slim’ vind je op de website van Logo Oost-Brabant.

Jessie
Stagiaire

Geen opmerkingen:

Een reactie posten