zaterdag 7 maart 2015

Over boerenkost en het stalen ros...

Dagen Zonder Vlees (DZV), een sensibilisatiecampagne om veertig dagen minder vlees en vis te eten ten voordele van het milieu en tegen de klimaatverandering, is een groot succes: bijna 50.000 deelnemers en gigantisch veel media-aandacht. Ook vier collega’s van het Logo sprongen enthousiast mee op de kar…

En zoals bij elk succes hoort, lees je ondertussen ook kanttekeningen in opiniestukken. Zowel over het opzet als over de inhoudelijke argumentatie :
  • ·    “Volhouden, aftellen en ‘niet zondigen’: mag vegetarisch eten nog een beetje plezant blijven, ja?” (Tom Windey)
  • ·    “er zijn best veel goede redenen te bedenken om minder vlees te eten, maar de koppeling van de Dagen Zonder Vlees-campagne aan klimaat is ongelukkig” (Pieter Boussemaere)

Sensibilisatie is bovendien slechts één van de drie pijlers waarop je moet inzetten voor een effectief (gezondheids)beleid. Het beste resultaat bereik je door tegelijk in te zetten op sensibilisatie, facilitatie en pleitbezorging. Je beperkt je m.a.w. niet tot informeren, maar je creëert tegelijk ook sociale en materiële voorzieningen (infrastructuur, dienstverlening…)  die (gezonde) keuzes stimuleren en ongezonde of milieu-onvriendelijke keuzes  (in dit geval vlees eten) ontmoedigen. Pleitbezorging betekent dat je actie bovendien ook gericht is op het bepleiten van een nieuw regelgevend kader of naleving van de bestaande regelgeving.

Zelf doe ik niet mee met de campagne DZV. Mijn drie kleuters zijn nogal ‘behoudsgezind’ als het op eten aankomt en houden liefst van gewone “boerenkost”: spaghetti (met of zonder gehakt in de saus), worst met patatjes, komkommertjes en appelmoes, quiz (met veel groenten en een beetje vis of vlees), fish sticks met spinazie… Experimenteren met nieuwe groenten of vleesvervangers is niet echt aan hun besteed. Dat hebben ze wellicht van geen vreemde, want zelf ben ik daar ook niet altijd even happig op. Hoewel, de vegetarische hamburgers met zwarte bonen die ik laatst bij vrienden heb gegeten een echte aanrader is! Bovendien ontbreekt het me aan tijd: tijd om nieuwe recepten door te nemen, tijd om in de winkel op zoek te gaan naar alternatieve ingrediënten in plaats van mijn ‘routine-ronde’, tijd om meer tijd te nemen voor het koken. Wellicht is dit tijdsargument relatief, want alles heeft te maken met keuzes… Veranderingen vragen in het begin nu éénmaal tijd, maar worden al snel routine.

Ik kies er wel voor om zo veel mogelijk met de fiets en het openbaar vervoer mijn verplaatsingen te doen. Ook dat vraagt tijd, vaak meer tijd dan met de auto overal naartoe te rijden… Maar net als vegetariërs doe ik dat vanuit een bewuste keuze: ik vind dat juist. Ik doe dat uit ecologische motivatie, maar ook omdat ik het gewoon een plezantere manier van verplaatsen vind: zelfs bij koude of wind. Zo heeft ieder zijn dada.

Volgens Pieter Boussemaere maak ik een betere keuze dan deel te nemen aan DZV. Volgens hem  is meer dan 75% van de totale uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen waardoor we veel meer moeten inzetten op isoleren van huizen en gebouwen, en duurzaam transport… Maar ik besef maar al te goed dat je met eenzelfde cijfer kan spelen. Dat mensen resultaten van eenzelfde onderzoek op een verschillende manier interpreteren, dat mensen die cijfers tegenkomen en registreren zodat ze bij hun opvatting passen… Wie het nu voor het rechte eind heeft doet er niet zoveel toe. Het is in mijn ogen vooral een zaak om op verschillende fronten tegelijk en evenwichtig in te zetten: én duurzame voeding & landbouw én duurzaam transport én duurzaam wonen & bouwen én duurzame energie. Té is nooit goed…

In het gezonde gemeente verhaal moeten we volgens mij nog meer streven naar een geïntegreerd duurzaam gezond lokaal beleid. Waarbij veel explicieter de link gemaakt wordt met het leefmilieu en het klimaat. De medisch milieukundigen bij de Logo’s doen hun best, maar er is nog veel werk aan de winkel! Gelukkig hebben die ’mmk’s veel energie en goesting te over:-).

En jij? Doe jij mee samen met ons om én minder vlees te eten, én meer lokaal geproduceerd voedsel te eten, én minder voedsel te verspillen én meer verplaatsingen te voet of met de fiets af te leggen, én elke dag te beschouwen als dikke truiendag en de verwarming enkele graden lager te zetten, én  …? Vele van deze initiatieven helpen niet alleen het milieu vooruit, maar ook jouw gezondheid.

Meer inspiratie?Stien
stien@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten