donderdag 23 april 2015

Stilzitten versus de beweegnorm

Slechts 40% van de Vlaamse bevolking beweegt voldoende. Nog veel werk aan de winkel dus! Maar wist je ook dat je je gezondheid schaadt als je wel de beweegnorm haalt, maar toch 8u per dag achter je pc zit, je lunch al zittend eet, TV kijkt enz...

Meer en meer onderzoek wijst uit dat het onderbreken van stilzitten goed is voor onze gezondheid. Richtlijn is om de 30 minuten. Niet eenvoudig, maar kort rechtstaan is voldoende. Hiervoor bestaan e-mailtools om je er subtiel aan te herinneren, komen er stilaan app's op de markt... en ook in Vlaanderen zullen er stilaan meer methodieken ontwikkeld worden met een focus op het verminderen van sedentair gedrag. Prioriteiten zullen kleuters van 3-6 jaar en de werksetting zijn. Want sedentair gedrag op het werk wordt serieus onderschat!

Volgend filmpje toont op een ludieke maar confronterende manier hoe onze leefwereld door de jaren heen veranderd is...



Om de beweegnorm te halen zien we in onze regio heel wat inspanningen! 30 min per dag matig intensief bewegen (met een iets versnelde hartslag) is niet altijd eenvoudig. 10.000 stappen zetten per dag ook niet. Maar alle kleine beetjes helpen.

In Haacht startten een 60-tal ouderen met 'Elke stap telt' van Okra. Gedurende 10 weken zullen zij hun aantal stappen per dag opdrijven dankzij een schema op maat én wekelijkse gezamenlijke wandelingen.



En volgende week start de 'Landen challenge': gedurende 1 maand dagen 10 verschillende diensten van de stad Landen elkaar uit om per groep gemiddeld zoveel mogelijk stappen per dag te zetten! Fietsen en andere bewegingsactiviteiten rekent de online registratietool om naar stappen. Alle bewegingsactiviteiten tellen dus mee! En... morgen wordt het startschot gegeven op de personeelssportdag. Competitie gegarandeerd :-)



Ik let er alvast op dat ik niet te lang achter mijn pc zit door wat vaker even recht te staan. Dus... als je dit leest: even de benen strekken! ;-)

Karen
karen@logo-oostbrabant.be




Geen opmerkingen:

Een reactie posten