vrijdag 3 april 2015

Yes, het is aan mij om te bloggen!

Als mijn collega’s dit lezen, zullen ze denken: "wat is er mis met Liesbeth"? Ik lees graag blogs, maar deze regelmatig terugkerende opdracht voor ons Logo-medewerkers kan wat stress bezorgen. Zo ook bij mij, dus besloot ik om het over een andere boeg te gooien en zei "Yes!" toen Kim me dinsdag op de teamvergadering subtiel herinnerde aan deze deadline.

Helpt dit? … Soms wel, soms niet.
Wat zit daarachter? … Positieve psychologie. 

Positieve psychologie klinkt zweverig, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Het is een stroming waarnaar de wetenschappelijke wereld reeds veel onderzoek voerde. Het idee is eenvoudig: bij positieve psychologie geef je aandacht aan het positieve om dit zo te versterken.

Martin Seligman is één van de grondleggers van de positieve psychologie. Deze stroming kwam er vanuit het gevoel dat er meer is aan de geestelijke gezondheid dan het aanpakken van klachten zoals angst, depressie, burn-out… Kwaliteit van leven verbeteren en ziektes voorkomen door welbevinden te vergroten zijn twee van de doelstellingen. Logo-werk dus!

De positieve psychologie wordt gebruikt op verschillende domeinen. Zo ook als basis voor het ontwikkelen van methodieken, spelen… Wij hebben hier een hele reeks spelen in ons aanbod, met de positieve psychologie als achtergrond. Deze kunnen gebruikt worden door leerkrachten, maar ook voor andere groepswerkingen. Kleuter-, basis- en secundair onderwijs, voor elk wat wils.
Mijn favorieten?

De Gelukzak We kunnen er niet altijd op rekenen dat de zon schijnt en dat het geluk aan onze kant staat. We moeten er soms ook wat voor doen. Al pratend en discussiërend lossen de spelers situaties op die ze tegenkomen in het echte leven. De Gelukzak is ook een gezellig spel waarin de spelers worden uitgedaagd om samen hilarische doe-opdrachten voor elkaar te krijgen. 
Het Kwaliteitenspel Het kwaliteitenspel bestaat uit 140 speelkaarten. Op elke speelkaart staat een karaktereigenschap. Op de helft van de speelkaarten staan woorden die kwaliteiten aanduiden:  flexibel, creatief, betrouwbaar,… . Op de andere helft staan minder goede kanten of valkuilen: arrogant, slordig,… . Door de kaarten te gebruiken krijgen de spelers een beter beeld van hun kwaliteiten en valkuilen. Bovendien leren de spelers zo welke kwaliteiten ze graag willen ontwikkelen.

Zo, met het paasweekend voor de deur, voor u trouwe lezer, Yes!, ik ben klaar met mijn blog :-)

Liesbeth
liesbeth@logo-oostbrabant.be

PS1: Kleine kanttekening, als het even echt niet gaat, is het uiteraard moeilijk om dit toe te passen en eigenlijk niet aan de orde. Hulp zoeken is dan de beste piste.
PS2: Het kan soms ook eens deugd doen ‘kei negatief’ te zijn, bij wijze van ventileren, maar stop op tijd :-).
PS3: Het is niet altijd zo duidelijk wat positief of negatief is. Voor mij persoonlijk is het vooruitzicht van een zomer met vele dagen 30 graden of meer geen slecht nieuws, voor anderen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten