zondag 3 mei 2015

Op naar meer objectieve informatie over voeding en gezondheid!

‘Van brood word je dik’ en ‘wat je na 20u eet, verbrand je niet meer’. Of wat dacht je van deze: ‘grapefruit helpt je vermageren’. En een laatste om het af te leren: ‘ik weeg meer door mijn zware botten’.

Geen onderwerp dat zoveel discussie uitlokt als ons gewicht en (gezonde) voeding. Even voor de duidelijkheid: van brood word je niet dik, wel van het soort en de hoeveelheid beleg. En, helaas, het zuur van grapefruit smelt je lichaamsvet echt niet weg. Stopt je lichaam na 20u met calorieën te verbranden? Neen hoor. Het is niet zozeer wanneer je iets eet, maar wel hoeveel je eet dat telt. Het gewicht van je botten is, spijtig genoeg?, ook verwaarloosbaar.

Wie wil er met de nakende zomer niet enkele winterkilo’s kwijtspelen? Gezondheidsgoeroes (al dan niet van dubieus allooi) spelen hier graag op in. Na het paleodieet is (veel) vet eten om te vermageren de nieuwste hype. Gezond? Ik dacht het niet. Het gewichtsverlies is tijdelijk. Van zodra je opnieuw gewoon eet, komen die verloren kilo’s er zo weer aan. Ook zorgt een dergelijke voeding niet voor alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Schrap je dan weer aardappelen, brood en pasta uit je voeding, dan eet je meer eiwitten en vetten dan gezond voor je is. Wil je op een gezonde manier (blijvend) gewicht verliezen? Hanteer dan deze sleutelwoorden: varieer, eet evenwichtig en met mate en beweeg voldoende. De actieve voedingsdriehoek geeft je een idee over wat je elke dag moet eten en bewegen.

Worstel je met het aanmeten van nieuwe voedingsgewoonten? Of heb je een spreekwoordelijke stok achter de deur nodig? Trap niet in de val van de zogenaamde voedingsconsulenten maar vraag advies aan een diëtist. Zij is door haar opleiding de specialist als het over voeding gaat.

Zoek je liever online informatie op maar kan je het kaf niet van het koren scheiden? Bezoek dan de website ‘Gezondheid en Wetenschap’. Deze site kwam er in opdracht van de Vlaamse overheid  en bevat wetenschappelijk onderbouwde, onafhankelijke informatie over gezondheid.

Of wil je aan de slag voor een betere gezondheid voor inwoners, patiënten, werknemers...? Contacteer ons.

Erika
Erika@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten