donderdag 11 juni 2015

Gelieve niet te voederen

Sinds een dikke 8 maand ben ik trots. Trots op onze nieuwe aanwinst in huis: ons zoontje. Zoals iedere ouder heb ook ik een dada. Mijnen dada is dat dat manneke gezond (leert) eten. Beroepsmisvorming, uiteraard. Maar het is meer dan dat.

Bijna de helft van de volwassen bevolking heeft overgewicht. 14 % is obees. Maar ook onze kinderen doen niet onder. Zo verontrustend, want overgewicht is niet alleen te veel wegen. Het is je niet goed in je vel voelen, het is een risico voor diabetes, hart- en vaatziekten… Jullie kennen het wel allemaal.

Dus ja, het is mijnen dada, en eentje die me in de praktijk al wat gespreksstof heeft opgeleverd. Het zoontje is ondertussen volop aan het experimenteren met groenten, fruit en zelfs al wat brood. Je ziet hem ook met smaak eten, echt gezellig. Maar blijkbaar is het ook opletten geblazen:

  • "Mag hij geen frietje?"
  • "Doe een beetje suiker in de fruitpap." 
  • "Een klein stukje croissant?" 
  • "Doe wat honing op de tut, hij zal ze wel leren gebruiken!" 
  • "Pasen is geen Pasen zonder een beetje chocolade." 
  • De ‘grappige’ poging om hem wat cava te laten proeven… 
Allemaal echt gebeurd. Ik heb nog net niet een slabje gekocht met ‘Gelieve niet te voederen’ erop  of ‘Verwen mij met liefde’ of ‘Ik eet gezond’. Maar dat heb ik uiteraard niet gedaan.

Overdrijf ik nu? Uiteraard, want het is mijnen dada. Maar ik vraag me ook af of we met zijn allen niet bij momenten overdrijven. Het is ok om onze voeding aan te vullen met iets ongezond. Maar ik vraag me af of het vaak niet omgedraaid is: we vullen de ongezonde voeding aan met iets gezond. Drinken we niet af en toe water naast koffie, thee en frisdrank? Eten we niet sporadisch fruit in plaats van dagelijks? Koken we niet af en toe verse groenten in plaats van een afhaalmaaltijd? Maken we niet af en toe zelf onze lunch in plaats van een broodje te gaan halen?

De omgekeerde wereld dus… Ik kan alleszins bij momenten op sommige vragen 'ja' antwoorden. Tijd dus voor actie! Maak het je vooral niet te moeilijk en volg gewoon de actieve voedingsdriehoek, alles wat we nodig hebben staat erin en de grootte van de vakjes geeft de verhoudingen weer.

Ik kan niet anders dan nu te vervolgen met een suggestie. En als ik me goed herinner, gaf ik deze twee jaar geleden ook. De asperges. Wit goud, hoorde ik een bekende tv-kok laatst zeggen. Awel, zo smaakt dat ook. Geniet ervan!

Liesbeth

PS: Totaal een ander verhaal, maar ook Glabbeek is ondertussen gezonde gemeente. En fier dat we zijn! (zie het gezicht van collega Kim onderaan rechts :-)).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten