maandag 11 januari 2016

Binnen roken is nooit oké

Put on your red shoes and dance the blues. Maandag 11 januari kent een nostalgische start. Vreemd, hoe je sommige mensen onsterfelijk acht. In mijn verre herinneringen is Bowie één van die artiesten die altijd aan het roken was, een echte kettingroker. In een interview in 2002 geeft hij toe dat roken de ergste verslaving was, die hij ooit overwon. “In vergelijking daarmee was het kinderspel om van de crack af te blijven. Het wordt trouwens tijd dat de tabaksindustrie zich eens begint te verantwoorden. De sigaretten die ik vroeger rookte, bevatten meer dan vierhonderddertig verschillende chemicaliën, die als enig doel hebben de consument verslaafd te houden. Het was dus een hel om ermee te stoppen. Zeker als je, zoals ik, een leven lang de ene sigaret na de andere hebt opgestoken. Ik ben ondertussen ook al honderden keren hervallen, maar dat geeft niet. Intussen begin ik het toch aardig vol te houden. Ach, ik leef van dag tot dag, en dat is de enige manier om een slechte gewoonte bij de kern uit te roeien."[1]In een vorige eeuw was het nog heel gewoon dat artiesten tijdens interviews een sigaret opstaken. Even gewoon was het om te roken op het vliegtuig of in de trein. Niemand keek ervan op als de meester een sigaret op stak voor de klas. Zelfs de huisarts pafte lustig verder tijdens zijn raadpleging. De zetels in de bioscoop hadden een asbak ingebouwd. En op familiefeesten kregen de gasten verschillende merken sigaretten aangeboden, in een rieten mandje.Tijden veranderen. De bewijzen over de schadelijke gezondheidseffecten zijn historisch gezien van recente datum. Pas sinds de tweede helft van de 20ste eeuw beseffen we hoe schadelijk tabak is voor de roker en zijn omgeving. Sindsdien binden we de strijd aan met alle misverstanden die van tabak een maatschappelijk aanvaard genotsmiddel maakten.

Kom op tegen Kanker lanceert vandaag de campagne 'Binnen roken is nooit oké'. De campagne wil ouders die binnen roken, helpen om hun rookgedrag aan te passen en zo kinderen geven waar ze recht op hebben: opgroeien in een gezonde leefomgeving. Veel ouders weten wel dat meeroken ongezond is voor hun kinderen, maar hoe ongezond het precies is weten ze niet altijd. Ze nemen vaak al maatregelen om hun kinderen te beschermen tegen tabaksrook, maar die volstaan meestal niet. Veel rokende ouders denken dat het oké is als ze roken aan het open raam of aan de open achterdeur.  Of als ze roken onder de dampkamp.  Of als ze goed verluchten.  Of als ze roken als de kinderen naar school zijn. Maar binnen roken is nooit veilig!  Op geen enkele plek, op geen enkel moment.  Er is voor ouders maar één manier om te vermijden dat kinderen meeroken: buiten gaan roken.
De campagne bestaat uit twee televisiespots en de campagnewebsite www.nooitbinnenroken.be. Daarnaast zoekt Kom op tegen Kanker ook de medewerking van zorgverleners die vaak met rokende ouders in contact komen.[1] http://www.hln.be/hln/nl/35902/David-Bowie/article/detail/2580995/2016/01/11/Onze-man-interviewde-Bowie-in-2002-Al-mijn-hits-kwamen-per-ongeluk.dhtml

Annick
annick@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten