donderdag 25 februari 2016

Doe geen Pascalleke!

Als stagiaire bij Logo is het nu mijn beurt om de blog te schrijven. Even wist ik niet waarover te schrijven, maar eigenlijk is dit niet zo moeilijk. Dit gaat mijn ideale uitklap zijn over mijn frustratie op de sociale media en hun visie op gezonde voeding. De artikels die elke dag verschijnen, kan je best vanuit een kritisch standpunt bekijken.

Tegenwoordig verschijnen er elke dag artikels over de nieuwste hypes binnen de thema voeding. Het lukt niet altijd om ze te volgen of om up-to-date te blijven. De gekende artikelen binnen deze thema zijn ‘het laatste nieuwe dieet’ of ‘hoe hou ik mijn dieet vol’ of ‘10 tips om af te vallen’ en noem maar op. Niets is minder waar, want in welke mate zijn deze artikels wetenschappelijk onderbouwd?

We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is. Gezonde voeding is dan ook een veelzijdig begrip. Het is makkelijker om te spreken over een ‘evenwichtige voeding’. Hier spreken we over iemands voedingspatroon of eetgewoonten, niet over individuele voedingsmiddelen. De vraag kan wel gesteld worden over een bepaald voedingsmiddel, welke voedingswaarde het heeft en in welke mate het bijdraagt aan een evenwichtige voeding. Alle informatie hierover kan je terugvinden op www.vigez.be

Het meest recente artikel dat ik heb gelezen en dat het bloed onder mijn nagels heeft weggehaald, is het artikel over Pascal Naessens. Ze heeft een boze brief geschreven naar de boterhammenprof Robin Peeters. Pascale Naessens baseert zich op het principe dat brood geen deel moet uitmaken van het standaardontbijt. Ze heeft zeer straffe uitspraken waar ik mijn bedenkingen over heb. Ze beweert dat sinds ze geen brood meer eet, ze geen last meer heeft van verstoppingen. Hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters pleit dat boterhammen dringend terug op de ontbijttafel moet verschijnen [1]. Wie geen brood eet, loopt kans op het ontwikkelen van allerlei gezondheidsproblemen.

Het argument van Pascal over het feit dat ze spreekt over haar verbeterde stoelgang sinds ze gestopt is met brood eten, is bedenkelijk. De link om gemakkelijker naar wc te kunnen gaan, is afhankelijk van de inname van voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte (vocht en lichaamsbeweging). De hoogleraar spreekt over het jodiumgehalte in brood en dit in het belang om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Brood is en blijft een basisvoedingsmiddel. Het is een belangrijk onderdeel van elke hoofdmaaltijd. De voornaamste bron van meervoudige koolhydraten is brood. Deze leveren het grootste aandeel van de dagelijkse energiebehoefte. Hoeveel brood iemand moet eten is individueel bepaald. Het is afhankelijk van de leeftijd, het geslacht en de fysieke activiteit.

[1] http://www.hln.be/hln/nl/924/Showbizz/article/detail/2615493/2016/02/13/Pascale-Naessens-schrijft-boze-brief-aan-boterhammenprof.dhtml 

Nesrin
Stagiaire

Geen opmerkingen:

Een reactie posten