donderdag 11 februari 2016

Vaccinatie: een actueel thema

De griep is in het land! Maar dat had je waarschijnlijk al wel gemerkt. In de school van mijn kinderen vallen ze één voor één. Ik ga ervan uit dat het een kwestie van tijd is voor die van mij het ook te pakken hebben. Mijn dochter is tot nu toe gespaard gebleven. De zoon daarentegen is al 2 keer thuis gebleven de voorbije maand.

Preventie is hier dus zeker aangewezen. Voel je je grieperig? Ga dan zeker langs bij je huisarts. Maar probeer liefst zo veel mogelijk de overdracht van griep te beperken. Enkele tips:
  • Blijf thuis en vermijd zoveel mogelijk overbodig contact om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.
  • Was je handen goed en frequent met water en zeep.
  • Hoest altijd in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg.
  • Hoest niet in je handen, maar in je arm als je geen zakdoek hebt.
Behoor je tot de risicogroep? Dan heb je je misschien laten vaccineren? Misschien las je het woensdag wel in de krant: "Driekwart van de ingeënte mensen in ons land, kreeg het viervoudige griepvaccin op aanraden van griepcommissaris Marc Van Ranst". Zij zijn dus beter beschermd tegen de griep dan mensen die een drievoudig vaccin kregen. Maar geen paniek, ook dat vaccin biedt bescherming.

En er zijn nog meer vaccinatieweetjes. Vluchtelingen die aankomen in Brussel krijgen vanaf nu 2 vaccins. Eentje tegen mazelen, bof en rubella en eentje tegen tetanus, difterie en kinkhoest. Dat kan je lezen op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Joke Thijs
joke@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten