De eerste zon komt
piepen en dan weten we allemaal hoe laat het is…
Tijd voor barbecue!
Wat is er gezelliger
dan een zonnige, warme zomerdag afsluiten met familie of vrienden? Lekker vers
vlees en vis, verse slaatjes, kleurrijke groenten en lekkere sauzen, voor ieder
wat wils.
Ik kan er ook echt van
genieten, maar vraag mij soms toch af of het eigenlijk wel gezond is? Daarom
ging ik even op zoek naar wat meer uitleg. Ik kwam terecht op de website van ‘Stichting
tegen Kanker’.
Het werd mij al snel duidelijk dat er weldegelijk kankerverwekkende stoffen te vinden zijn in vlees of vis bereid op de barbecue. Gelukkig bestaan er enkele trucs om deze zoveel mogelijk te vermijden:
Het werd mij al snel duidelijk dat er weldegelijk kankerverwekkende stoffen te vinden zijn in vlees of vis bereid op de barbecue. Gelukkig bestaan er enkele trucs om deze zoveel mogelijk te vermijden:
- Marineren helpt! Wanneer je vlees of vis een halfuur marineert in (olijf)olie met look en/of sjalot, citroensap of azijn, verzuur je het vlees. Dit zure milieu beschermt het vlees of de vis tegen de vorming van schadelijke stoffen. Marineren doe je best in een afgedekte kom én in de koelkast. Vermijd voedselvergiftigingen door de marinade achteraf niet als saus te gebruiken.
- Om er voor te zorgen dat de gerechten niet aanbranden, leg je het rooster 25 tot 40 cm boven het vuur. Als het vlees of de vis toch aangebrand is, snij je deze stukken beter weg.
- Om het vuur van de barbecue aan te maken gebruik je best kolen en aanmaakblokjes. Vermijd boomtakken en oude kranten of tijdschriften, omdat deze tijdens de verbranding giftige stoffen kunnen afgeven. Wacht ook lang genoeg voor je begint te bakken, zodat de vlammen verdwenen zijn en het vlees of de vis boven de witte kolen gaart. Een barbecue ‘op gas’ is natuurlijk ook een optie.
Daarnaast is het ook
heel belangrijk dat je oplet met de porties. De voedingsaanbevelingen voor
België van de Hoge Gezondheidsraad schrijven voor dat je dagelijks slechts 75
tot 100 g vlees, vis, eieren en vegetarische vervangproducten mag eten. Dat is
bij een barbecue natuurlijk niet anders.
Eén tip die ik je alvast geef: schep groenten op je bord in alle kleuren van de regenboog zodat er niet veel plaats over blijft voor het vlees.
Eén tip die ik je alvast geef: schep groenten op je bord in alle kleuren van de regenboog zodat er niet veel plaats over blijft voor het vlees.
Wist je trouwens dat
vet vlees gevaarlijk kan zijn op de barbecue? Als het vet smelt en op de hete
kolen drupt, kan het voor vlammen zorgen die je vlees doen aanbranden, maar ook
gevaar kan veroorzaken voor de mensen rondom het toestel.
Rijst- en
deegwarenslaatjes zorgen voor een frisse afwisseling op je bord, maar ook hier
moet je opletten; bereid de slaatjes met veel groenten en beperk het gebruik van
vettige sauzen. Kies eerder voor een lekkere light dressing of zelfgemaakte
vinaigrette.
Je kan nu zelf aan de
slag voor een veilige en gezonde barbecue.
Laat die zon maar
komen!
Nog wat inspiratie
nodig? Kijk dan zeker eens op de website van vtm-koken: http://koken.vtm.be/blog/een-lekkere-en-gezonde-barbecue-onmogelijk-5-tips-voor-een-gezonde-barbecue
Alana
Stagiaire
Geen opmerkingen:
Een reactie posten