dinsdag 13 december 2016

Moodwall

De opening van een nieuw wijkgezondheidscentrum in Leuven, Caleïdo: heuglijk nieuws vonden wij dat. Als Logo hebben wij een goede samenwerking met de gezondheidspromotoren van de wijkgezondheidscentra. Gezonde acties op plaatsen waar veel gezondheidswinst te boeken is, dat hebben we graag.

Voor de opening van Caleïdo testten we onze eerste moodwall. Dit is uiteraard geen nieuw concept. Andere Logo’s waren ons voor en zetten hier op in tijdens de afgelopen week van de geestelijke gezondheid. En het zag er prachtig uit.Helemaal gewonnen voor het idee gingen we zelf aan de slag. Benodigdheden: een groot karton en de buttons. Met vele creatieve zielen in huis, maakten we er een kunstwerkje van ;) Oordeel maar zelf :-)


Maar wat is nu juist de bedoeling van een moodwall? Bezoekers kiezen een button met de emotie die op dat moment bij hen past. Trots, zen, boos, bang, moe, enthousiast… Door het kiezen van deze button, het benoemen van je gevoel, maken we duidelijk dat praten belangrijk is. Praten over gevoelens is als het masseren van een pijnlijke spier. Veel wetenschappers komen tot dezelfde conclusie: door woorden te zoeken voor wat er in je omgaat, maak je vage gedachten concreet. Verwarde gevoelens worden ontrafeld en krijgen een naam. Wat zich binnen in je afspeelt, wordt minder bedreigend. Meer weten? Surf eens naar www.fitinjehoofd.be.

Gevoelens zijn van alle tijden, van alle dagen en van iedereen. Dat maakt ze zo universeel. Maar toch heerst er taboe. Mogen we nog ongelukkig zijn? Mag je nog stress ervaren? Ja!

Logo Oost-Brabant heeft het voorrecht om samen met de stad Leuven te kunnen werken aan een geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren van 0-24 jaar in kader van het project Warme Stad Leuven.

We ronden op dit moment een eerste jaar van inventarisatie en prioritering af. De noden voor Leuven zijn duidelijk en best wel uitdagend. Maar ze zijn geen brug te ver voor alle enthousiaste partners die hier mee hun schouders onder zetten. Eén van deze noden is verder inzetten op de ontwikkeling van emotionele vaardigheden bij kinderen en jongeren, zoals het benoemen en uiten van gevoelens. Dit leer je best zo vroeg mogelijk aan, scholen kunnen hierin een belangrijke rol spelen.

Partners die mee het taboe willen doorbreken en een moodwall willen installeren, kunnen hiervoor bij ons terecht.

2017 kondigt zich aan … Geniet van het eindejaar en van elkaar!

Warme groet

Liesbeth
liesbeth@logo-oostbrabant.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten