donderdag 9 maart 2017

Mijn stage en Dagen Zonder Vlees

Ervaringen van een stagestudent
Sinds enkele weken loop ik stage bij Logo Oost-Brabant. Vorig semester volgde ik nog theoretische vakken over gedragsverandering en gezondheidsbevordering. Ook kon ik met een internationaal project in Polen en met workshops voor kansengroepen in Tienen al een beetje van de praktijk proeven. Het voorlaatste semester van de opleiding voedings- en dieetkunde heeft me dus een goede basis gegeven voor deze stage.
Nu werk ik mee aan de projecten Groente zkt kok, Ik drink slim en Happy Move. Dit zijn allemaal interessante projecten, maar vooral Happy Move is een super leuke uitdaging, omdat ik mijn kennis uit de opleiding echt kan gebruiken en met een kleine en leuke groep van vijf kinderen te maken heb. Ook houd ik me bezig met planningen, studiedagen en het ontwikkelen van materiaal.
Zoveel variatie en zoveel leuke bezigheden! Ik ben bij het Logo - om het op z’n Vlaams te zeggen - met mijn gat in de boter gevallen.


Dagen zonder vlees
Omdat het ondertussen maart is en Dagen zonder vlees van start gegaan is, wilde ik dat toch eens extra in de kijker zetten. Zelf leef ik al negen jaar zonder vlees. Ik ben dus al lang vegetariĆ«r en sinds vijf jaar geleden veganist omwille van dierenwelzijn. Ik ben daarom een grote fan van campagnes die naar een verminderde vleesconsumptie streven. Vlees minderen of volledig laten kan je uit ethische overwegingen zoals dierenleed in de vleesindustrie of de impact op het milieu of voor je eigen gezondheid doen. Ondertussen zijn er meer dan 110 000 deelnemers ingeschreven die zich inzetten om 40 dagen geen of minder vlees te eten omwille van de impact op het milieu. Andere uitdagingen die je erbij kan nemen zijn meer seizoensgroenten eten, minder voedsel verspillen, minder verpakkingen verbruiken en meer plantaardig eten. Meer informatie en lekkere recepten vind je hier.
Ook als deze campagne gedaan is, kan je je steentje bijdragen door Donderdag Veggiedag mee te doen of gewoon af en toe eens een veggie receptje uit te testen. Hiervoor verwijs ik naar donderdag veggiedag en EVA vzw. Voor een gigantisch assortiment van plantaardige recepten kan je zoeken op deze Engelstalige website.
Hoewel niet alle recepten op deze websites zo simpel zijn, hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn. Hier zijn een aantal van mijn eigen creaties:Eigen verzinsel:
Hartige pannenkoek (een wrap of tortilla kan ook) met onder andere hummus, rucola, pijnboompitten en overschot van een snel eenpansgerechtje van courgette, champignon, tomaat en kruiden (peper, zout, ras el hanout, paprikapoeder, …)


En als je helemaal geen zin hebt om te koken, is een bezoekje aan Vegaverso in de Tiensestraat te Leuven echt een aanrader. Ze hebben een grote kaart met onder andere broodjes, hot dogs, burgers, salades en een heleboel desserts.
Smakelijk!
Jolien
Stagair

Geen opmerkingen:

Een reactie posten