donderdag 23 maart 2017

Ieder klontje gaat door het mondje

Vol spanning begon ik aan mijn stage bij Logo Oost-Brabant. Onwetend over wat mijn taken zijn, wie mijn collega’s zijn en hoe de sfeer op de werkplaats is. Drie dingen die ik graag op voorhand weet. Ondertussen loop ik al 5 weken stage. De stage is gevarieerd en blijft hierdoor interessant. Ondanks dit, blijft het weekend welkom. Even tot rust komen en zondagochtend ontbijten met verse koffiekoeken. Een boterkoek met kaas, héérlijk, maar een suikerbommetje. Niet alleen de boterkoek, ook aan de kaas wordt suiker toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een light kaas.  Deze smaakt nog redelijk goed ondanks een daling van het vetgehalte. Aan light kaas wordt vaak suiker toegevoegd om het verlies aan vet te compenseren en de smaakkwaliteit niet te doen dalen. Het gaat hier niet om een reuze hoeveelheid toegevoegd suiker, maar alle beetjes tellen.

Eén van de opdrachten gedurende mijn stage was om een suikerbord te maken. Samen met Jolien, de andere stagestudent, maakten we twee suikerborden. Eén van dranken en één van tussendoortjes. We verzamelden verschillende producten en berekenden hoeveel klontjes suiker er aanwezig waren in één product. 1 klontje suiker weegt 6 gram. Doe zelf maar eens de berekening hoeveel gram suiker er in volgende producten zit.
 
Tussendoortjes
Dranken
Een overmatige consumptie van toegevoegde suikers leidt tot overgewicht en bevordert tandbederf. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid toegevoegde suikers is vorig jaar door de wereld gezondheidsorganisatie verstrengd van <50 gram naar <25 gram per dag of 4-5 klontjes suiker. Een hoeveelheid die zeer snel overstreden wordt. Eén blikje cola is al teveel…  Jana
Stagair


Geen opmerkingen:

Een reactie posten