vrijdag 2 juni 2017

“Mijn Kind lust dat niet”


Vorige week was de week van de opvoeding. Hiervoor stond ik 3 keer als stagiair met ons standje van het LOGO in Diest, Haacht en Tienen. Vooral in Haacht en Tienen was er redelijk veel publiek (wat misschien ook te maken had met het prachtig weer).

Ons doelpubliek waren kinderen. Maar ook volwassenen en ouderen bleven bij ons standje nieuwsgierig staan. De bedoeling van het standje was kinderen voedingsmiddelen intensiever te laten beleven.

Hiervoor hadden we een “voeldoos” voorzien. Kinderen konden met hun handen de verschillende groentesoorten aftasten en benoemen. Ook met “ruikdozen” waren we uitgerust. Niet enkel de kinderen, maar ook de volwassenen hadden het toch even moeilijk om gember, look, ajuin en citroen te herkennen. Of beter gezegd te “herruiken” ;-).

Uiteraard mochten we niet vergeten ook de smaakpappillen van de kinderen te toetsen! Hiervoor hadden we “proefdoosjes” met druiven, augurken, zwarte chocolade, witloof, radijs, citroen, kaas en wortel voorzien. De kinderen konden zo de verschillende smaken zuur, bitter, zoet en zout proeven en benoemen.

Opmerkelijk was dat kinderen enorm geïnteresseerd en bereid waren van alles te proberen en te proeven! Veel ouders waren hiervan onder de indruk.

Volgens de groeiwijzer zijn er enkele factoren die de bereidheid van proeven doen verhogen nl.
·      de presentatie
·      de “voorbeeldeter” (model- leren)
·      de ruime keuze,
·      zeggen hoe lekker het smaakt.

En inderdaad! Een aantal keren heb ik aan de kinderen gezegd: “iedereen lust dat, het is vanzelfsprekend dat je witloof of radijs eet”. Zo vanzelfsprekend dat ik het toen zei, zo vanzelfsprekend staken de kinderen witloof in hun mond. Toegegeven,   het bittere stukje bleef niet altijd lang in de mond van de kinderen ;-).  Maar een groot deel van de kinderen zijn bereid om te proeven!

Dit was een positieve bevinding tijdens de workshop! Aan de andere kant stond ik versteld dat ouders vaak zeiden “dat lusten ze toch niet”…                                                  Marie 
Stagiaire


Geen opmerkingen:

Een reactie posten